HHO: Francuska će pustiti osumnjičenog ratnog zločinca ako ne zatražimo njegovo izručenje

BIVŠI pripadnik zloglasne jedinice "Škorpioni", koja je tijekom rata ubijala po državama bivše Jugoslavije, Milorad Momić bit će slobodan građanin, ako Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava je dobio takvu obavijest od francuskih kolega, koji su objasnili da Momić sada ima francusko državljanstvo, dok je ranije imao hrvatsko. "Ukoliko Republika Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje ili ga ne odobri zemljama u regiji (Srbija i Bosna i Hercegovina), na čijim su teritorijima 'Škorpioni' zločinački djelovali, Momića će francuske vlasti osloboditi za 6 dana", piše u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.

"Škorpioni" ubijali po Srebrenici

Podsjetimo, Momić je u ponedjeljak uhićen u francuskim Alpama. Za njime je Srbija izdala međunarodnu tjeralicu zbog sumnje da je počinio zločine protiv čovječnosti.  Momić je bio pripadnik zloglasnih "Škorpiona" koji su sudjelovali u ubojstvu oko 8.000 dječaka i muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice.

Škorpione je formiralo srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova, a prošli su hrvatska ratišta od 1991. do 1995. godine, sudjelovali u ratu BiH od 1992. do 1995. godine pa su poslani na Kosovo tijekom rata 1998. i 1999. godine. Četvorica "Škorpiona" su u travnju 2007. godine u Srbiji osuđena na 20-godišnje kazne zatvora.

Pročitajte više