HHO traži kazne za medije koji su objavili da je Ivana Hodak nosila dijete Pavasovića Viskovića

"OVIM su prekršeni oni standardi i norme novinarstva (pa i samog HND-a) kojima je najstrože zabranjeno pisati o bolestima ili bilo kojim aspektima koji zadiru u područje medicine", navodi HHO u današnjem priopćenju u kojem traže odgovornost svih medija koji su objavili da je kćer poznatog odvjetnika Ivana Hodak u trenutku likvidacije bila trudna.

Podsjetimo, pojedini su mediji prenijeli da je Ljubo Pavasović Visković kazao policiji da mu je Ivana Hodak rekla da joj je izostala mjesečnica, a to su zatim i "potvrdili" nalazom obdukcije pokojnice. Cijelu priču, kao i navodni nalaz obdukcije demantirali su Ivanini roditelji, Ljerka Mintas i Zvonimir Hodak.

Ističu da su ovakvi napisi u medijima tim više u suprotnosti sa Kodeksom časti zbog samog načina na koji je Ivana Hodak došla u "fokus javnosti".

"Naglašavamo kako se i u ovom slučaju pokazalo, kao i u nizu prethodnih, da mediji svojim priopćavanjem ne samo krše najosnovnija prava na privatnost, nego otežavaju i čak onemogućuju policijsku istragu", smatra HHO.

Sukladno tim stavovima, Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava traži od Hrvatskog novinarskog društva da pokrene postupak pred Vijećem časti HND-a protiv tih medija i novinara koji su protivno etičkim standardima novinarstva i novinarskom Kodeksu časti pisali o njenoj navodnoj trudnoći.

Novi izvršni direktor HHO-a Anton-Jan Klasnic

HHO je izvijestio i da je nakon višetjednog natječaja novim izvršnim direktorom te udruge za zaštitu ljudskih prava imenovan Anton-Jan Klasnic, umjesto Tatjane Šijan koja je razriješena na vlastiti zahtjev.

A.B.
Foto: Facebook

Pročitajte više