HIP daje potporu haaškim optuženicima i odbacuje političke kvalifikacije Haaškog tužiteljstva

HRVATSKI istinski preporod (HIP) izrazio je danas punu potporu haškim optuženicima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, osuđujući "pristanak aktualne vlasti i većine oporbe u Hrvatskom saboru na političke kvalifikacije haškog tužiteljstva o vojnoredarstvenim operacijama u Domovinskom ratu kao "zločinačkom pothvatu iseljavanja Srba" u kojem su sudjelovale "hrvatske snage" i "hrvatski generali" na čelu s hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

HIP-u je, u današnjem priopćenju, Vladu prozvao da ne koristi pravne instrumente predviđene Ustavnim zakonom o suradnji sa Sudom u Haagu, ocjenjujući da je vlast "pristala da se agresor proglasi žrtvom, a pravo na slobodu i samostalnost zločinačkim pothvatom", čime je "pristala na izmjenu povijesti i promjena temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska".

HIP smatra i da su najnovije optužbe i političke kvalifikacije "samo kontinuitet politike Haškog tužiteljstva o jednakoj krivnji svih aktera u sukobima na području bivše Jugoslavije, Mesićeve politike da se svi trebaju svima ispričati, politike Račanove vlade koja je s Tužiteljstvom surađivala kršeći norme nacionalnog i međunarodnog prava i koja je, u periodu od 2000. do 2004., dovela do javnog linča i diskreditiranja sudionika Domovinskog rata".

U priopćenju se tvrdi da je vlast pristala na izmjenu povijesti i promjenu temeljnih vrijednosti Domovinskog rata i na namjeru Tužiteljstva da odredi novu budućnost Hrvatske.

"Odlazak Čermaka i Markača u Haag, bez jasne političke potpore aktualne vlasti i saborske poruke o Domovinskom ratu međunarodnoj javnosti, jest intelektualni i moralni bankrot hrvatske politike koja je iskazala svoju spremnost da po diktatu revidira svoju najnoviju povijest", stoji uz ostalo u priopćenju, kojega je potpisao predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman.

Pročitajte više