Hitler je tražio prijateljstvo Velike Britanije (arhivi Foreign Officea)

ADOLF HITLER želio se sprijateljiti s Velikom Britanijom prije Drugog svjetskog rata, ali ta se "jednostrana" ljubav prometnula u mržnju nakon Muenchenskog sporazuma, otkrivaju arhivi Foreign Officea objavljeni u petak.

Prema tom spisu koji nosi nadnevak iz prosinca 1938. i oznaku "vrlo tajno", Hitler je "priželjkivao englesko-njemačko prijateljstvo sukladno njegovim zamislima", s Velikom Britanijom koja će priznati njegovu premoć u Europi, a on će zauzvrat priznati premoć Velike Britanije u ostalom dijelu svijeta.

"No to nije uspjelo", dodaje se u dokumentu koji je objavljen u sklopu zakona o službenim dokumentima.

"Britansko se prijateljstvo smatralo naravnijim od talijanskog ili japanskog, ali su događaji doveli do toga da su osjećaji Herr Hitlera prema Velikoj Britaniji pokazivali sve simptome jednostrane ljubavi".

To je službeno izvješće sastavljeno u mjesecima nakon muenchenskog sporazuma, u rujnu 1938., koji se završio komadanjem Čehoslovačke i pripajanjem Sudeta Njemačkoj u sklopu takozvane politike smirivanja.

Nepoznati autori izvješća ocjenjuju da je "Velika Britanija bila neprijatelj broj 1" za Hitlera i za nacističke čelnike, ali ne i za njemački narod.

Drugi tajni dokumenti Foreign Officea koji su u petak objavljeni potvrđuju da se lord Rothermere, vlasnik tadašnjeg britanskog tiska, divio Hitleru.

(Hina) xvrad yrt

Pročitajte više