HNB: Guverner Rohatinski i ministar Šuker surađuju korektno

NAKON što su se posljednjih dana proširile glasine kako je nastao sukob između guvernera Željka Rohatinskog s jedne strane i Vlade s druge, HNB je poslao priopćenje u kojem tvrdi kako se sve odvija u skladu sa zakonskim zadaćama Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija.

"S obzirom na proširena medijska nagađanja i s tim povezane upite javnosti o navodno poremećenim odnosima između Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija, odnosno osobnom sukobu ministra financija Ivana Šukera s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim, HNB smatra potrebnim priopćiti da se suradnja tih dviju institucija, pa i njihovih čelnih ljudi, odvija korektno i u skladu s njihovim zakonskim zadaćama i ovlastima", stoji u HNB-ovu priopćenju te se dodaje kako Središnja banka očekuje da će se takav odnos nastaviti i dalje u obostranom interesu, kao i interesu države, građana i gospodarstva.

HDZ-ovac Marić u Saboru žestoko napao Rohatinskog

Do priče o lošim odnosima između guvernera i ministra došlo je nakon saborske rasprave Gorana Marića u kojoj je optužio HNB da je mogao i morao spriječiti rast bankovnih kamata. Marić u javnosti slovi kao dio kruga oko ministra financija Ivana Šukera te se njegova rasprava protumačila kao stav Vlade. U javnost je izašla i informacija da je Željko Rohatinski premijerki Jadranki Kosor na sastanku zaprijetio ostavkom na svoju funkciju te da su se na tome susretu posvađali. No, informaciju o svađi je jučer demantirala sama premijerka riječima da se njih dvoje ne znaju svađati.

Pročitajte više