HNB u inozemstvu drži 14,4 milijarde eura - dovoljno za obranu tečaja kune

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju travnja iznosila je 110,3 milijarde kuna.

Uz mjesečno smanjenje od 12 milijardi kuna (-9,8 posto) u odnosu na travanj 2016. ukupna aktiva središnje banke viša je za 9,7 milijardi kuna (+10,1 posto).

"Promjene ukupne aktive središnje banke u cijelosti možemo pripisati stavci inozemne aktive odnosno međunarodnih pričuva (oročeni depoziti u stranim bankama, plasmani u vrijednosne papire, posebna prava vučenja, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama te pričuvna pozicija kod MMF-a koji su u bilanci iskazani u kunama), a koja čini 99 posto aktive HNB-a (109,26 milijardi kuna ili 14,7 milijardi eura)", navode analitičari RBA.

Prema navodima HNB-a bruto međunarodne pričuve HNB-a iznosile su krajem travnja 14,4 milijardi eura što je smanjenje za 1,7 milijardi eura u odnosu na ožujak te je uglavnom rezultat smanjenja deviznog depozita države kod HNB-a u iznosu od 1,1 milijardu eura i ugovorenih repo poslova s inozemstvom za 0,4 milijardi eura.

Pričuve dovoljne za održanje stabilnog tečaja

Kako pojašnjavaju analitičari RBA, devizni priljev od izdanja inozemne euroobveznice u ožujku iskorišten je za podmirenje obveze po inozemnoj obveznici koja je dospjela krajem travnja.

Budući da su oko tri četvrtine međunarodnih pričuva denominirane u eurima, jačanje kune u odnosu na euro od 0,7 posto godišnje, pridonijelo je godišnjem padu inozemne aktive. U pasivi bilance HNB-a primarni novac čini najveći udio (65,9 posto) koji je krajem travnja iznosio 72,7 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 1,2 milijardi kuna (1,7 posto) koji je najvećim dijelom rezultat smanjenja depozita kreditnih institucija.

"Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga. Prema našim procjenama međunarodne pričuve će i u ovoj godini nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od 7 mjeseci (minimalno optimalna razina je tri). S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga one u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja 2017. godine (9,3 milijardi eura glavnice i kamata do kraja 2017.). Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje stabilne monetarne politike odnosno održavanje stabilnog tečaja", zaključuju analitičari RBA.

Pročitajte više