HND prosvjeduje protiv ukidanja "Novljanskog vjesnika"

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) priključilo se prosvjedu Županijskog vijeća HNDa Sisačkomoslovačke županije protiv ukidanja "Novljanskog vjesnika" jer razlog prestanku njegova izlaženja vidi u političkim motivima gradonačelnika Novske Antuna Vidakovića.

HND u današnjem priopćenju prosvjeduje protiv ukidanja lista, nakon 27 godina njegovog neprekidnog izlaženja, te protiv otpuštanja tri novinara i jedne djelatnice tog lista. Od Grada Novske i izdavača traži stvaranje normalnih uvjeta za nastavak izlaženja lista i profesionalan, neovisan rad novinara.

U HND-u drže da iza odluke o ukidanju lista stoji gradonačelnik Novske Antun Vidaković, o kojemu je "Novljanski list" objavio niz kritičkih napisa, te stoga ocjenjuju da "iza svega stoji napad na elementarne novinarske slobode i slobodu medija".

"Iz načina na koji je obustavljeno izlaženje Novljanskog vjesnika zaključujemo da se radi o političkim motivima, a ne financijskim poteškoćama, kako se sugerira u odluci o ukidanju, odnosno da je razlog za prekid njegova izlaženja u tijeku predizborne kampanje nezavisna i pluralna orijentacija urednika i novinara lista", stoji u priopćenju.

HND proziva Vidakovića da se na izbornoj listi za 6. izbornu jedinicu, uz stranačke kolege, zalaže za očuvanje "svakog radnog mjesta" i "slobodu medija", dok istovremeno obustavlja izlaženje lista i otkazuje suradnju novinarima.

"HND se priključuje mišljenju Županijskog vijeća HND-a koje drži da je slučaj Novljanskog vjesnika školski primjer miješanja politike u neovisnost medija", kaže se u priopćenju koje su potpisali predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce i predsjednica Županijskog vijeća društva Koraljka Djetelić.

Pročitajte više