HND protiv povećanja doprinosa slobodnim novinarima

OGRANAK slobodnih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje protiv prijedloga Ministarstva financija da Vlada uredbom za 100 eura mjesečno poveća doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje registriranim slobodnim novinarima i da se to odnosi i za posljednjih deset mjeseci, priopćeno je iz HNDa.

Predloženom uredbom, smatraju u HND-u, Ministarstvo financija tobože nastoji ispraviti propuste u naplati doprinosa, a zapravo pokušava iskoristiti zakonodavni predah od raspuštanja Sabora do izbora, kako bi se ispod stola ozakonilo povećanje doprinosa slobodnim novinarima.

Naglašavajući kako to nije jedini primjer porezne nejednakosti novinara, HND ističe da su novim Pravilnikom o porezu na dohodak samo novinarima smanjeni paušalno priznati neoporezivi rashodi s 40 na 25 posto, dok je svim ostalim kategorijama autora udio neoporezivih rashoda ostao nepromijenjen.

Ukoliko Vlada usvoji predloženu uredbu Ministarstva financija i ne smanji osnovice za obračun doprinosa, Ogranak slobodnih novinara HND-a obratit će se za pomoć međunarodnim novinarskim organizacijama i pokrenuti postupke za ocjenu ustavnosti propisa kojima se u Hrvatskoj, kako kažu u HND-u, porezno diskriminiraju novinari.

U priopćenju se navodi da bi prema prijedlogu Ministarstva financija registrirani slobodni novinari mjesečno za poreze, prireze i doprinose trebali uplaćivati prosječno više od 3.000 kuna, a što je s obzirom na visinu novinarskih honorara preveliko porezno opterećenje.

Pročitajte više