HNiP: I novinari i ministri trebaju nesmetano raditi

Foto: FAH

HRVATSKI novinari i publicisti poručili su u kako novinarima i snimateljima koji prate Vladin rad treba omogućiti nesmetan rad, ali i da članovima Vlade treba omogućiti nesmetan dolazak i odlazak na sjednice.

"To je potrebno kako se ne bi ponovio slučaj gdje je u 'novinarskom stampedu' na ministra Zlatka Hasanbegovića pao i skoro se ozlijedio jedan snimatelj", navodi HniP u priopćenju, reagirajući na pisanje nekih medija da novinari u četvrtak nisu mogli, uobičajeno, propitivati ministre kod ulaska u zgradu Vlade te da je za njihovo onemogućavanje bila angažirana policija.

Sami ministri, smatra HniP, trebali bi ujednačiti kriterije komuniciranja u prolasku pored novinara, jer je "iz prakse bivše Vlade vidljivo da se takav način često koristio, ne za odgovore na važna pitanja, već za politikanstvo i političke obračune".

"Stoga razumijemo potez Vlade koja je u prvih mjesec dana pokazala izuzetnu otvorenost i transparentnost te apeliramo da se ne dovodi u pitanje sigurnost novinara i ostalih medijskih djelatnika, koji u želji da svoj rad obave što kvalitetnije, često satima provedu na cesti čekajući izjave", poručuje HniP.

Pročitajte više