HNS: U Hrvatskoj više nema tko puniti proračun

"U HRVATSKOJ se posljednjih tjedana stvara dojam da je postignuto suglasje oko gospodarske politike i poteza Vlade, ali mi ne možemo podržati politiku koja se i dalje vodi kratkoročno, sporadičnim mjerama, bez cilja, plana i strategije", rekao je na današnjoj konferenciji za medije HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević.

Upozorio je da je država i dalje glavni generator nelikvidnosti: "Dug je dug i igre riječi kojima se ministar financija služi, samo su pokušaj relativiziranje problema", naglasio je Kovačević podsjetivši da je HNS u saborsku proceduru uputio zakonodavne prijedloge koji bi mogli pridonijeti rješavanju tog problema, ali o njima se i ne raspravlja.

Kovačević smatra i da nas očekuje rebalans proračuna jer na naplatu dolaze naknade za korištenje pomorskog dobra, garancije u brodogradnji i drugi troškovi, a proračun se neće moći napuniti. "Kapacitet hrvatskog proračuna bio je prije krize 90 milijardi kuna, sa zaduživanjem do 100, a mi danas trošimo 123 milijarde kuna i takva situacija je neodrživa", rekao je Kovačević upozorivši da ovakvim tempom uskoro nećemo imati ni za plaće ni mirovine.

"Hrvatska ima 1,2 milijuna umirovljenika, krećemo se prema 350 tisuća nezaposlenih, 80 tisuća zaposlenih ne prima plaću, industrija i poljoprivreda su razorene, a turističku sezonu opet nitko ne priprema i u ovoj zemlji više nema tko puniti proračun", upozorava HNS-ov gospodarstvenik. Kovačević se još jednom osvrnuo i na konstataciju Vlade da je 85 posto proračuna unaprijed zadano. "Ta priča ne stoji, proračun treba jednostavno izbrisati i napraviti ispočetka, stavku po stavku", zaključio je Kovačević.

Pročitajte više