HNS: Zakon o sprječavanju nereda pozitivno će utjecati na posjećenost

U HRVATSKOM nogometnom savezu drže da će Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima pozitivno utjecati na posjećenost utakmica.

Za očekivati je da će se povećati broj gledatelja na stadionima, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Zakonom se predviđaju stroge kazne za izgrednike i organizatore sportskih priredbi. Zbog propusta organizator može zaraditi novčanu kaznu od dvije do sto tisuća kuna.

"Zakon donosi velike obveze organizatorima. Trošak osiguranja bit će jedna od najvećih stavki u organiziranju utakmica. Stoga sada u prvi plan dolazi odnos između organizatora i zaštitarskih službi", naglasio je Srebrić. Iskustvo nam pokazuje, dodao je, da ponekad usluga nije bila adekvatna.

Kad je u pitanju osiguranje nogometnih susreta radi se o znatnim iznosima koje organizator mora izdvojiti. Za pojedine utakmice, pogotovo one visokog rizika, ta svota može ići i do 300.000 kuna.

Glavni tajnik HNS-a podsjetio je i na obvezu licenciranja za sve klubove prve, druge i treće lige, a koja će stupiti na snagu od sezone 2004/2005. Od klubova se traži poboljšanje uvjeta i komfora na stadionima, uvodi se video nadzor, svaki klub će morati imati licenciranog sportskog direktora. A da bi to postao, sportski direktor će morati imati licencu profesionalnog trenera. Financijsko poslovanje, kako se očekuje, bit će najveći problem pri ispunjavanju uvjeta za dobivanje licence. To, među ostalim, znači da će se morati pronaći rješenje za sva naslijeđena dugovanja.

Pred onima koji će izdavati licence leži velika odgovornost i za pretpostavit je kako će se strogo držati pravila, tako da otpada mogućnost intervencija da netko dobije licencu ako ne zadovoljava uvjete, napomenuo je Srebrić.

Pročitajte više