Hoće li HDZ zabraniti pobačaj?

Foto: Index, Hina

PITANJE prava na pobačaj posljednjih mjeseci sve je aktualnija tema, a u budućnosti ćemo o ovome još više slušati, posebno kako se bude bližio rok za novi zakon kojim će ovo pitanje biti regulirano. Naime, ako ste zaboravili, pobačaj je u Hrvatskoj dozvoljen i reguliran zakonom iz Jugoslavije, a Ustavni sud je početkom ožujka naredio da se u roku dvije godine donese novi zakon kojim će se regulirati ovo pitanje.

A kakav će zakon biti, to nitko ne zna.


Jučer su katolički radikali iz udruge Vigilare njihovi prolife pobornici u 12 dječjih kolica potpredsjedniku sabora Željku Reineru predali 168 tisuća potpisa kojima traže potpunu zabranu pobačaja u Hrvatskoj. Ne nazivaju to, naravno, zabranom pobačaja već se služe sintagmom “zaštita nerođenog života”. No svodi se na isto.

No, jasno, glavnu će riječ po ovom pitanju imati politika, točnije HDZ-ova vlada koja će, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi u bliskoj budućnosti, biti ta koja će izglasati novi zakon. A važnu ulogu u tom procesu odigrat će ministar zdravstva Milan Kujundžić.

On je ranije govorio kako je protiv zabrana, no danas je dao neke prilično zanimljive izjave iz kojih bi se moglo zaključiti da je protiv pobačaja.

"Mislim da svakog pojedinca treba respektirati, a poglavito potpise 160.000 ljudi. Hrvatska je demokratska zemlja i međusobno se trebamo razumijevati i uvažavati i svi zajedno ustrajati na zaštiti života, a kako će zakon biti napisan pustimo svim dionicima da o tome kažu svoje", rekao je Kujundžić koji je prisustvovao obilježavanju Europskog dana oživljavanja srca na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Dodao je kako život počinje začećem te ga, kao takvoga, treba zaštititi.

"Život počinje sa začećem i treba ga zaštiti, međutim, kako ga zaštiti, koji su najbolji oblici - to je uistinu otvoreno pitanje", prilično diplomatskim rječnikom govorio je Milan Kujundžić. No, prilično jasno je rekao da život počinje začećem te da ga treba zaštititi. Teško je na prvu sjetiti se ijednog drugog načina da se to učini osim zabrane pobačaja. No, Kujundžić nikakvu zabranu nije podržao. Ali nije ni uklonio mogućnost zabrane.

Zanimljivo, u ranijim nastupima Kujundžić je govorio kako zabrane nisu rješenje.

"Vlada, naravno, mora prihvatiti odluku Ustavnoga suda i u roku dvije godine napravit ćemo novi zakon, a žurno ćemo krenuti u pripremu i široku raspravu o novome zakonu. Vlada će sigurno razmišljati i držati se čuvanja prava na život. Pravo na život počinje činom začeća, a s druge strane ćemo čuvati i pravo žene na odabir", rekao je Kujundžić novinarima u Banskim dvorima početkom ožujka, na dan kad je Ustavni sud donio odluku da se u roku dvije godine donese novi zakon.

I sam Plenković je u nekoliko navrata govorio kako je protiv zabrana.

Tako je u listopadu prošle godine, prije točno godinu dana, na pitanje hoće li HDZ ići u promjene Zakona o pobačaju, iznio stav njegove stranke da nisu za generalnu zabranu pobačaja, već žele da se edukacija i sve druge mjere dignu na razinu kako bi ih bilo što manje te kako bi se pobačaj izbjegao kad god je to moguće.

U HDZ-u već ima protivnika pobačaja

Nije teško zamisliti situaciju u kojoj HDZ-ovci traže zabranu pobačaja. Štoviše, u HDZ-u postoji značajan broj onih koji se slažu s katoličkim radikalima poput Vice Batarela i Željke Markić koji su isključivi po ovom pitanju. Primjerice, jednim od konzervativnijih HDZ-ovaca smatra se Davor Ivo Stier, ministrom vanjskih poslova koji je u lipnju dao ostavku. Bilo je to svega nekoliko dana nakon što je HDZ ušao u koaliciju s HNS-om, strankom koja je ideološki potpuno suprotna Stierovim svjetonazorima. Mnogi su tada baš nepomirljive razlike vidjeli kao glavni razlog ostavke.

Razliku između Stiera i novog HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a najbolje ilustrira podatak da je Plenkovićev potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova sudjelovao u "Hodu za život", povorci ekstremnih katolika koji žele zabraniti pobačaj, dok je na Zagreb Prideu, povorci za prava homoseksualnih osoba, sudjelovao novi potpredsjednik vlade Predrag Štromar.

Zanimljiva Kujundžićeva izjava

Upravo zbog gore navedenih stvari treba gledati današnju prilično nedefiniranu izjavu ministra zdravstva. Očito je da u HDZ-u svi nisu jedinstveni po pitanju pobačaja, a u sljedećim mjesecima o ovoj će se temi sve više pričati.

 

Za to vrijeme, radikali okupljenih oko nekoliko katoličkih udruga i dalje će raditi pritisak na vladajuće. Do sada su skupili gotovo 170.000 potpisa, a Vice Batarelo jučer je otkrio kako ni silovane žene ne bi trebale imati pravo na pobačaj.

“To dijete se ima pravo roditi, svako dijete. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi dijete bilo kažnjeno zbog zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da silovane žene imaju manji postotak pobačaja”, rekao je Batarelo.

 

Pročitajte više