Holkeri i Rexhepi otputovali u Bruxelles

Kosovski premijer Bajram Rexhepi pozvao je u ponedjeljak, uoči odlaska u Bruxelles na skup EUa, kosovske Srbe na sudjelovanje u radu kosovskih institucija.

Rexepi i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri otputovali su u Bruxelles, gdje će sutra sudjelovati u radu Foruma EU - zapadni Balkan. Očekuje se da će na sutrašnjem skupu u Bruxellesu, između ostaloga, biti jasno određeni standardi koje kosovske vlasti trebaju ispuniti do sredine 2005. godine, kada se očekuje početak rasprave o konačnom statusu.

Rexepi je novinarima izjavio da kosovski Srbi samo formalno sudjeluju u radu kosovskih institucija ali da svoje djelovanje usklađuju s uputama iz Srbije. On je ocijenio da zbog toga kosovski Srbi i nisu odredili svoje predstavnike u izaslanstvu Kosova koje će sutra sudjelovati na sastanku u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova Europske unije okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku kako bi pripremili summit EU-a koji će se održati potkraj tjedna.

Šefovi diplomacija 25 sadašnjih i budućih članica EU-a, te triju zemalja kandidata sastat će se sa svojim kolegama iz pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SCG, Makedonija i Albanija). Riječ je o prvom ministarskom sastanku Foruma EU-zapadni Balkan, koji je uspostavljen na summitu u Solunu u lipnju ove godine.

Pročitajte više