HOMER JE VJERNO PRIKAZAO TROJU - TVRDE GEOLOZI

Homer je dobro poznavao zemljopis, tvrde američki istraživači ističući kako se njegovi opisi rata kod Troje poklapaju s njihovom rekonstrukcijom izgleda tog područja prije tri tisućljeća.

John Kraft sa Sveučilišta Delaware i njegovi kolege analizirali su rezultate istraživanja koja su počela 1977. u dolini u kojoj leži Troja.

Radiokarbonsko datiranje pokazalo je da je oko 1200. godine prije Krista udaljenost Troje od mora bila nekoliko kilometara manja te da je taloženjem mulja iz rijeka Skamandar i Simois polako nestajao zaljev u kojemu se grad nalazio.

Na temelju sustavnog ispitivanja tla i radiokarbonskog datiranja fosila, Kraft i njegovi suradnici uspjeli su izraditi karte geoloških promjena koje pokazuju na kojim su mjestima nekad bili zaljevi ili močvare.

Te su karte zatim usporedili s Homerovim opisima Troje, grčkoga tabora i okolice. ´Ništa od onoga što smo otkrili ne opovrgava Homerove opise´, napisao je Kraft.

´Realističnost Homerovih opisa mjesta, događaja i topografija pokazuju da ´Ilijada´ nije samo legenda nego da se točno poklapa s paleografskim rekonstrukcijama´, dodao je Kraft u časopisu Geologija.

Kraft i njegovi kolege uspjeli su potvrditi i navode rimskog povjesničara Strabona o udaljenosti Troje od mora i grčkog tabora.

Pročitajte više