Hong Kong: Prokineske stranke zadržale većinu

DEMOKRATSKA stranka, iako je ostvarila određen napredak, nije uspjela osvojiti većinu mandata u lokalnom parlamentu Hong Konga i ona će ostati u rukama prokineskih stranaka, pokazuju službeni rezultati lokalnih izbora objavljeni u ponedjeljak.

Hongkoški parlament ima 60 zastupnika, od kojih se polovina bira neposrednim izborima, a drugi dio imenuje oko 200.000 pripadnika poslovnih grupacija koje predstavljaju ekonomsku grupaciju Hong Konga.

Na neposrednim izborima, na kojima je u nedjelju sudjelovalo 55.6 posto od 3,2 milijuna stanovnika s pravom glasa, prodemokratski tabor osvojio je 18 mandata, dok je preostalih 12 pripalo strankama s potporom Pekinga.

Na posrednim izborima prokineske stranke su osvojile 22 mandata, demokratima je pripalo sedam, a jedan zastupnik dolazi iz redova nezavisnih.

Iako su osvojili ukupno 25 mandata, tri više nego na prošlim izborima, demokrati su nezadovoljni jer su se nadali i očekivali puno veće dobitke. "Razočaran sam. Ovo samo pokazuje koliko je ovaj izborni sustav neprihvatljiv", rekao je bivši predsjednik lokalne Demokratske stranke Martin Lee. Iako je morao priznati i neočekivano dobre rezultate prokineskih kandidata koji su na neposrednim izborima osvojili čak pet mandata više nego na prošlima.

Analitičari smatraju da su glasači bili oprezni kako ne bi razljutili vlasti u Pekingu i doveli u pitanje ekonomsku stabilnost u gradu, ali dodaju da su rezultati vjerojatno i posljedica "ofenzive šarma" koju su vlasti u Pekingu počele iskazivati prema Hong Kongu uoči izbora.

Pročitajte više