Košićevo pismo izazvalo reakcije u Saboru: "Svega ima u božjem vrtu"

Foto:PIXSELL/Patrik Maček

SISAČKI biskup i ekstremni desničar Vlado Košić prozvao je premijera Andreja Plenkovića. Rekao je kako je koalicijom HDZ-a s HNS-om pokazao "neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda" i da se upustio u "političku prostituciju".

"Ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem, da biste spasili svoju Vladu, Vi ste pokazali potpunu neosjetljivost za osjećaje i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda", poručio je Košić Plenkoviću u otvorenom pismu.

>> Biskup Košić podivljao zbog Plenkovića, napisao mu pismo pa ga objavio na Fejsu

Košićevo otvoreno pismo premijeru komentirali su saborski zastupnici.

Culej je "shvatio da u božjem vrtu ima svega"


"Danas sam shvatio da u Hrvatskoj ima svega, kao i božjem vrtu. Bio sam ratni pripadnik specijalne policije čak i zapovjednik i nikada nisam svoje namjere odavao nikome i samo zato smo izvojevali pobjedu. Moj je jedini cilj što bolji status hrvatskih branitelja i hrvatskih građana", izjavio je Stevo Culej iz HDZ-a.

Batinić - HNS je protiv isključivosti

Milorad Batinić iz HNS-a rekao je: "Svjedoci smo izjava i pisama biskupa Košića, nemam neku namjeru pratiti takve vijesti no one ipak dođu do mene. Želio bih naglasiti da je Hrvatska sekularna država, Ustav je tu vrlo jasan. Moj stav o tome može li biskup to pisati ili ne - on naravno, ima svoja građanska prava, a to samo govori o njegovoj isključivosti. Naprosto, to je u suprotnosti sa stavom HNS-a, mi nismo isključivi, upravo smo to pokazali s ovim činom, a njegovo pismo - mislim da bi ga on trebao prokomentirati, koji su mu bili ciljevi i koja mu je bila namjera."

Zekanović - ljevica ne smije doći na vlast u Hrvatskoj

Hrvoje Zekanović iz HRASTA komentirao je kako se osjeća kao dio vladajuće koalicije: "Moj zaključak je da je koalicija i dalje demokršćanska onoliko koliko je bila i prije. Ne znam što se promijenilo nakon jedne izjave, u ovom slučaju biskupa Vlade Košića. Svaki čovjek pa tako i gospodin Vlado košić ima pravo na svoj politički stav koji je on iznio, koji je legitiman."

"Ja bih rekao da je ova situacija koja se dogodila u Hrvatskoj prije nekoliko dana, to je jedna situacija koju nismo imali priliku doživjeti u našoj političkoj praksi ali vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a tko u krivu. Ja sam siguran da ćemo nakon nekog vremena, kad se tenzije malo spuste, moći objektivnije sagledavati čitavu situaciju. Situacija se nije dramatično promijenila od koalicije s Mostom. Imamo dva nova ministra, a četiri Mostova ministra su otišla, 18 HDZ-ovih ministara je tu', dodao je Zekanović.

'Tu smo iz inata'

"Poručio bih svima koji se ne slažu s ovom politikom i ovim preslagivanjem - ja sam tu, tu su i drugi ljudi koji su izrazito jasnih svjetonazora i ostat ćemo tu upravo u inat svima onima koji bi htjeli da mi odemo. U inat kolegi Jovanoviću, kolegi Staziću, kolegici Glasovac koji bi htjeli da nismo više unutar vladajuće koalicije. Upravo u inat njima, mi smo ovdje da širimo demokršćanski duh i da ova koalicija, odnosno da ova Vlada bude demokršćanska. Alternativa ovome su novi izbori, a ja mislim da ne smijemo dozvoliti da ljevica opet dođe u Hrvatskoj na vlast. Ova demokršćanska opcija s HNS-om mora ovdje ostati. Inat nije jedini pokretač, tu smo da budemo proaktivni, no inat je motivator", zaključio je Zekanović.

Pročitajte više