Hrkanje povezano s oštećenjima mozga i gubitkom pamćenja?

HRKANJE u nekim slučajevima može biti upozorenje na problem koji bi mogao dovesti do oštećenja mozga ili gubitka pamćenja, izvijestili su znanstvenici s Državnog instituta za istraživanje srca i pluća pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

Znanstvenici su zaključili da poremećaj u disanju koji se javlja u kombinaciji s hrkanjem može rezultirati gubitkom određenog broja moždanih stanica. To bi otkriće moglo objasniti zašto se apneja u snu ili privremeni prestanak disanja povezuje s pamćenjem i poteškoćama pri učenju.

Do apneje u snu dolazi kada se jezikom ili nepčanom resicom blokiraju putevi kojima organizam prima kisik, uzrokujući hrkanje. Bez dotoka kisika u organizam spavač se iznenada budi, što se može ponoviti i više puta tijekom noći, remeteći san.

Mary Morell, znanstvenica sa spomenutog instituta u Londonu skenirala je mozak sedam osoba koje su patile od poremećaja pri disanju u snu i sedam koje su disale bez poteškoća. Zaključila je da je pacijentima koji hrču koncentracija sive tvari u hipokampusu (dijelu mozga koji pripada sljepoočnom režnju) niža nego kod druge skupine. Hipokampus ima važnu ulogu u realizaciji različitih oblika ponašanja (bijes, pasivnost). Primjerice, posljedica obostranog odstranjenja hipokampusa je nesposobnost za učenje.

Morell je za časopis New Scientist izjavila: "Najviše me iznenadio tako isključiv rezultat na vrlo malom broju ljudi koji su sudjelovali u istraživanju".

Pročitajte više