HRT dobio upozorenje zbog skandaloznog priloga: "Prekršili ste zakon i ponizili žene"

Screenshot: HRT

NAKON što je Hrvatska radioteleviziija prije nekoliko dana u udarnom terminu emitirala skandalozni prilog u kojem je pozvala gledatelje da žene udare tamo gdje su najslabije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za Index je komentirala skandal i otkrila da je poduzela mjere protiv HRT-a.

Podsjetimo, javna televizija je u subotu nakon utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Argentine emitirao "humoristični" prilog Renea Bitorajca iz serije skečeva Zurkina škola navijanja, koja je snimljena prije deset godina.

"Obračunajte se s njima - muški"

"Ukoliko su cure ili žene iz protivničkog tabora agresivne, iako niste primitivac koji inače tuče žene, barem ne izvan kuće, obračunajte se s njima - muški. Udarajte žene tamo gdje su one najslabije, a žene su slabe na frajere (pokazuje na sebe, op.a.), lovu, aute i bunde. Zato je novčanikom opalite po labrnji, tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije. Ali izbjegavajte takve susrete. Ruske, ukrajinske pa i švedske navijačice mogu biti itekako gostoljubive, ha ha", govori Bitorajac u onome što bi trebao biti duhovit skeč, a zapravo je krajnje primitivan pokušaj humora na račun nasilja nad ženama. 

U nastavku se objašnjava da ženama nije mjesto nigdje blizu nogometa. 

"Ovo je muški sport u kojem žene ak nisu mažoretkinje nemaju kaj tražit ni na terenu, ni oko njega", govori lik Zurke kojeg utjelovljuje Bitorajac. 

Iako je namjera skeča mogla biti parodiranje stereotipnih navijača, u njemu se šalju skandalozne, seksističke poruke o ženama, a posebno je neshvatljivo ismijavanje nasilja nad ženama. Problem je i što skeč ne nudi satirički odmak, nego se, u pokušaju humora, ponižavanje žena i nasilje nad njima prikazuje kao nešto opravdano, zabavno i tako ga se zapravo legitimira. Doista je teško povjerovati da iza savjeta gledateljima da žene "opale po labrnji" krije išta više od pokušaja da se primitivnim humorom nasmije široke narodne mase.

Posebno je nerazumljivo to što je netko od urednika na javnoj televiziji skeč u kojem se nasilje nad ženama prikazuje kao nešto zabavno odlučio pustiti u godini kada se Hrvatska kao društvo suočava s prihvaćanjem nasilja nad ženama kao važnog društvenog problema, a javnost potresaju vijesti o brutalno pretučenim ženama, poput tinejdžerice u Zadru kojoj je 32-godišnji kriminalac i nasilnik, brutalno je mlateći, nanio teške ozlijede po glavi i tijelu.

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova zbog svega smo toga upitali smatra li emitiranje takvog sadržaja prihvatljivim, smije li se takav sadržaj emitirati na javnoj televiziji i namjerava li nešto poduzeti oko ovog slučaja. 

Njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

"HRT je prekršio zakon i Ustav, to je veliki propust uredništva i moraju odgovarati"

"Humorističnim formatom ne može se opravdavati medijski sadržaj koji nije u skladu s odredbama zakona i koji ignorira društvene vrijednosti za koje se zalažemo. Iako se HTV još 2008., kada je skeč kreiran, na kraju svakog Zurkina priloga ogradila očitovanjem da je sadržaj djela u potpunosti fikcionalan, time nije umanjena odgovornost HTV-a za emitiranje sadržaja koji je uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući temeljem spola te stoga nije u skladu sa zakonskim odredbama,  odgovornostima koje je HRT preuzela temeljem "Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022." kao i obvezujućim međunarodnim dokumentima.

Hrvatska radiotelevizija je javni servis svih građana i građanki i dužna je, i zbog svog statusa i zbog svog utjecaja, voditi računa o načinu prikazivanja žena i muškaraca temeljem spola, budući da je ravnopravnost spolova ustavna kategorija, a da je odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, koji je organski zakon, zabranjeno javno prikazivati osobe na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način temeljem spola (čl.16.st.2.). Ovaj skeč upravo to čini.

Stoga, Hrvatska radiotelevizija za ovaj slučaj mora preuzeti odgovornost jer je u konkretnom sadržaju dozvolila, s jedne strane promoviranje seksizma i spolnih stereotipa koji žene prikazuju na izrazito ponižavajući i omalovažavajući način ("slabe su na frajere, lovu, aute i bunde", "ako ta žena nema kaj radit doma..", "nogomet nije za žene" i sl.), a s druge stavova koji govore u prilog društveno neprihvatljivog ponašanja nasilja prema ženama ("zato ju novčanikom opalite po labrnji tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije", "udarajte žene gdje su najslabije" i sl.).

Nedopustivo je da javna televizija, ali i bilo koji drugi javni medij, smatra primjerenim emitirati sadržaje koji se šale na račun nasilja prema ženama u situaciji u kojoj su u posljednjih pet godina u Hrvatskoj 90 žena ubili njihovi supruzi/partneri/bivši supruzi ili bliske osobe, a femicid čini 25-30% svih ubojstava.

Podsjećam, također, da je Republika Hrvatska nedavno ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja koja u čl. 17.st.1. propisuje medijima "donošenje smjernica i autonomnih standarda odgovornog ponašanja za sprečavanje nasilja nad ženama i povećavanje poštovanja njihovog dostojanstva". Ovaj tzv. humoristični prilog svjedoči o velikom propustu uredništva HTV-a jer je učinak ovakvih sadržaja suprotan borbi protiv nasilja prema ženama, a žene su prikazane na uvredljiv i ponižavajući način.

Upozorenje HRT-u

Ovakvi sadržaji ne doprinose kvaliteti medija, već daju legitimitet onima koji smatraju da je korištenje uvredljivih izraza i spolnih stereotipa kojima se žene omalovažavaju standard komunikacije pa ga onda i sami oponašaju. Stavovi u ovom videu su potpuno neprihvatljivi iz svih zakonskih aspekata koji se odnose na ravnopravnost žena i muškaraca.

Ne zaboravimo da sloboda govora nije apsolutna, već da je njezina granica - govor mržnje. A temelj ovog videa nije humor, već diskriminatorni govor mržnje temeljem spola koji se očituje u pozivu na nasilje prema ženama kao nepoželjnima u tzv. muškoj domeni nogometa.

Prikazivanje žena i muškaraca na degradirajući i uvredljiv način, kao i šale na račun nasilja prema ženama, ne smiju se promovirati, niti opravdavati kao zabavni sadržaj. Naime, sadržaj utemeljen na spolnom stereotipu, vizualno ili tekstualno „upakiran“ u šalu, štos, vic, skeč i sl., potvrđuje i osnažuje spolne stereotipe, što je u izravnoj suprotnosti s naporima da se oni ukinu, jer su prepreka postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Naglašavamo da namjera urednika/ce ili autora/ice ovdje nije bitna, bitan je učinak.

Pričanje viceva u privatnom okruženju ne može se poistovjetiti s javno izgovorenom riječi iz razloga što je njihov učinak različit. Domet privatno prepričanog vica ili šale je sveden na neposredne slušatelje/ice i njihovo (ne)odobravanje istog. Domet javno izgovorenih stavova, od strane javnih osoba ili preko medijskih sadržaja traži i preuzimanje odgovornosti za izrečeno upravo zbog svog učinka.

Shodno navedenome, a temeljem svojih ovlasti prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, uputila sam upozorenje i preporuku HTV-u i zatražila očitovanje što su poduzeli vezano za upozorenje i preporuku", stoji u odgovoru pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Pročitajte više