HRT najavljuje tužbu zbog Marčinkovog intervjua Večernjem listu

NAKON što je Tomislav Marčinko objavio kako će objaviti popis s imenima zaposlenih na HRT-u koji su radili za KOS i SDB, iz HRT-a najavljuju tužbu.

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije u funkciji skupštine Orfeja d.o.o. (poduzeća koje nije u sastavu HRT-a, ali mu je HRT vlasnik) razmatralo okolnosti oko intervjua izvršnog direktora Orfeja Tomislava Marčinka u Večernjem listu od 4. veljače, stoji u obavijesti medijima o zaključcima ravnateljstva HRT-a.

Od uprave Orfeja Ravnateljstvo je zatražilo da provede postupak oko utvrđivanja konkretnih mjera odgovornosti izvršnog direktora.

Ravnateljstvo je zaključilo i da će pokrenuti tužbu protiv novinara Tihomira Dujmovića i izdavača dnevnika Večernji list koji su netočnim ili uvredljivim napisima djelovanje HRT-a prikazali u iskrivljenom svjetlu i time nanijeli veliku štetu ugledu HRT-a u hrvatskoj javnosti.

Odlučeno je i da se Državnom odvjetništvu podnese kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja zbog istupa u on-line anketi Večernjeg lista u kojima postoje elementi raspirivanja nacionalne netrpeljivosti i ugrožavanja sigurnosti pojedinih djelatnika HRT-a, stoji u izvješću, koje je medijima poslao Janos Roemer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću.

HTV-ov Ogranak HND zgrožen Marčinkovim izjavama

Izvršni odbor Ogranka novinara HTVa pri Hrvatskom novinarskom društvu priopćio je danas da je zgrožen izjavama bivšeg urednika HTVa, sada direktora tvrtke u vlasništvu HRTa "Orfej" Tomislava Marčinka u intervjuu "Večernjem listu" i da traži od Uprave HRTa hitne mjere, a od HNDa osudu uređivačke politike "Večernjeg lista".

"Zgroženi smo lažima, poluistinitim konstrukcijama i uvredama Tomislava Marčinka, bivšeg urednika Informativnog programa Hrvatske televizije, a sadašnjeg direktora Orfeja, izrečenim u intervjuu Večernjem listu 4. veljače 2006.

Tako intoniran intervju potaknuo je lavinu komentara i novih intervjua u Večernjem listu koji namjerno dovode u pitanje vjerodostojnost Hrvatske radiotelevizije, posebice novinara Informativnog programa HTV-a.

Ogorčeni ponovnim prebrojavanjem krvnih zrnaca i medijskim pozivom na linč Mirjane Rakić, a zatim i novinara koji se spominju uz njezino ime, uvjereni smo kako je riječ o nastavku planiranoga i koordiniranog napada na HTV.

S obzirom na to da je Tomislav Marčinko zaposlenik HRT-a, Izvršni odbor televizijskog Ogranka HND-a zahtijeva od Uprave HRT-a hitne i konkretne mjere, a od HND-a osudu neprofesionalne i neetične uređivačke politike Večernjeg lista.

Očito je, također, da je pojedincima i skupinama na HRT-u i izvan njega trn u oku činjenica kako je HRT još najbolja, najsnažnija i najvjerodostojnija medijska kuća u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju Izvršnog odbora HND-ova ogranka, kojega je predsjednik Stipe Alfier.

Negdašnji urednik Informativnog programa HTV-a, a danas direktor "Orfeja" Tomislav Marčinko u intervjuu za subotnji "Večernji list" izjavio je da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za KOS i SDB i da ga je spreman objaviti da bi, kako je rekao, prestale objede na njegov račun da je 1991. na HTV-u proganjao novinare Srbe.

Marčinko o izjavi predsjednika Mesića

Tomislav Marčinko večeras je, reagirajući na izjavu predsjednika Stjepana Mesića da je Marčinko "valjda pripadao strukturama koje poznaju Udbu", izjavio da je "ne tako davno u Hrvatskoj objavljen dokument o njegovoj (Mesićevoj) suradnji s Udbom".

T. Marčinko, negdašnji urednik Informativnog programa HTV-a, u intervjuu za subotnji "Večernji list" izjavio je da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za KOS i SDB i da ga je spreman objaviti.

Predsjednik Mesić danas je novinarima izjavio kako ne zna iz kojih izvora T. Marčinko vadi podatke o novinarima suradnicima Udbe na HTV-u, ustvrdivši kako je Marčinko "valjda pripadao strukturama koje poznaju Udbu".

Reagirajući na tu izjavu predsjednika Mesića, Marčinko je naveo: "Što se tiče izjava Stjepana Mesića, što i očekivati od njega kada je ne tako davno u hrvatskom tisku objavljen dokument o njegovoj suradnji s Udbom, gdje doslovce piše: Kao suradnik zavrbovan je 12. 9. 1956. godine od strane Vučković Dušana, šefa Ureda za pasošku službu kotara Našice. Zavrbovan je na patriotskoj bazi, a na saradnju je pristao dobrovoljno bez ikakvog ustezanja, sa puno volje", navodi Marčinko u svom pisanom reagiranju poslanu večeras Hini .

"Neka se", navodi Marčinko, "Stipe Mesić prisjeti čije visoko imenovanje na HTV-u nije htio potpisati u ljeto 1990. kao predsjednik hrvatske vlade s obrazloženjem: Za tog udbaša neću potpisati nikada. Pa ipak je poslije potpisao", tvrdi Marčinko.

Na početku svoje izjave Marčinko je ocijenio kako se može "blatiti Domovinski rat; sve najgore govoriti o Franji Tuđmanu; mjesecima difamirati Antu Gotovinu; bez ikakvih posljedica lagati o progonima Srba 1991. na HTV-u, ali kad se spomenu udbaši i kosovci, još uvijek bez imena i prezimena, e to je najveće svetogrđe, to se mora sasjeći ognjem i mačem. Pametnom je jasno zbog čega je to tako", naveo je Marčinko.

Index.hr/Hina

Pročitajte više