HRT: Pritišće nas europski parlamentarac optužen za homofobiju

NIJE trebalo dugo čekati na reakciju HRT-a povodom pisma Rogera Helmera koje je Index ekskluzivno objavio. U kratkom priopćenju koje nam je poslala glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc stoji kako se HRT neće upuštati u polemike čije se teze temelje na neistinama i  poluinformacijama.

"Upravo je pismo gospodina Helmera školski primjer pritiska na javne medije. Radi boljeg informiranja hrvatske javnosti HRT podsjeća da su političku karijeru g. Helmera obilježili kontroverzni javni istupi. Tako je primjerice prije nepuna dva mjeseca homofobnim izjavama na noge dignuo britansku javnost i Vladu", stoji u HRT-ovom priopćenju.

Podsjetimo, u otvorenom pismu koje je Roger Helmer, član Europskog parlamenta iz Velike Britanije, poslao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu, v.d. ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću i direktorici programa Hloverki Novak Srzić, a koje je jučer ekskluzivno objavio Index, stoji kako se na HTV-u provodi cenzura u korist HDZ-a te ako se to nastavi Hrvatskoj će biti otežan put ka Europskoj uniji. "Osobno sam svjedočio pritisku koji je hrvatska Vlada vršila na BBC nakon što je reportaža pod naslovom 'Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom' emitirana na njihovom Radiju 4 u travnju 2009. Drskost hrvatske Vlade u napadu na nezavisnu medijsku grupaciju bila je bez presedana", kaže, između ostalog, Helmer.

"HRT vodi neugodan način razgovora"

"Ne znam kakav je to političar ni kakva je njegova politička biografija, ali radi se o članu Europskog parlamenta kojega su izabrali građani Velike Britanije, članice Europske unije. I naši će se političari uskoro naći kao članovi tog parlamenta i zasigurno nitko ne bi volio da takve kvalifikacije netko daje o našem političaru. To je vrlo neugodan način razgovora kojim se diskvalificira jedan europarlamentarac izabran od građana Velike Britanije. Takav razgovor nije dobar razgovor", kazao je za Index predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazić.

Komentirajući najnovije reakcije na cenzuru na HRT-u od strane člana Europskog parlamenta te Vijeća časti HND-a istaknuo je kako je on protiv svake cenzure te da bi svatko trebao imati pravo reći sve što je u interesu javnosti ako za to ima dokaze ili argumente.

Čeka se reakcija Vlade

Stazić kaže i kako će saborski Odbor za medije pomno pratiti kako će se situacija sada razvijati i kako će Vlada reagirati te da će početkom idućeg tjedna odlučiti ima li potrebe za sazivanjem izvanredne sjednice Saborskog odbora za medije. 

Hebrang: HRT je izrazito lijevo orijentirana javna televizija

"Tvrdnje Rogera Helmera su neutemeljene. HRT je izrazito lijevo orijentirana javna televizija, a na vlasti je desna koalicija. Pritisci očito ne postoje jer bi se onda HRT preustrojio", ustvrdio je za Index HDZ-ov Andrija Hebrang. Na naše pitanje koje su to lijevo orijentirane emisije, Hebrang izdvaja središnji Dnevnik HTV-a te emisije Latinica (koja je ukinuta) i Hrvatska uživo.

"Na primjer 15. siječnja, na Dan priznanja Hrvatske u središnjem Dnevniku HTV-a promovira se pitanje izmjene hrvatske zastave i micanje grba sa zastave. U Hrvatskoj uživo se direktno telefonskom vezom razgovaralo s bivšim članom vlade tzv. SAO Krajine i najodgovornijom osobom za smrt osam tisuća civila, Savom Štrpcem, a u Latinici se primjerice kriminalizira sve iz Domovinskog rata", kaže ovaj HDZ-ovac.

Na našu primjedbu da je Latinica ukinuta, Hebrang tvrdi: "Ukinuta je zbog ogromnog broja sudskih tužbi, a ne zbog svog sadržaja" te dodaje da je to službeno objašnjenje s HRT-a. Nakon što smo upozorili da to nije službeno objašnjenje za ukidanje Latinice, već, kako je tada priopćeno s Prisavlja, potreba za "osvježenjem" programa, Hebrang ističe da je to pročitao u medijima.

Hebrang govori neistinu

Urednica emisije Hrvatska uživo Maja Sever upozorila je Andriju Hebranga da govori neistinu kada kaže da je Savo Štrbac bio na direktnoj telefonskoj vezi u HUŽ-u. "Nikad se to nije dogodilo. U prilogu je bila izjava Save Štrpca, a pitanje nakon priloga je bilo 'Mogu li se ljudi optuživati samo na temelju riječi jednog Save Štrpca?'", kazala je za Index Maja Sever.

Pročitajte više