HRT-ov poučak: Kako efikasno spriječiti novinara u iznošenju istine

JOŠ JEDNA novinarka na HRT-u platila je svojom pozicijom činjenicu da je potpisala Inicijativu za povratak ugleda HTV-u. Vlasta Bartolec, urednica Zagrebačke redakcije, kako neslužbeno doznajemo iz povjerljivih izvora, smijenjena je s navedene pozicije bez mnogo objašnjavanja, po direktivi v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića.

Bartolec je, kako doznajemo, u četvrtak pozvana u Kadrovsku da bi joj činovnica priopćila da više nije urednica Zagrebačke redakcije. A, kako doznajemo, informacija o njezinoj smjeni nije priopćena ni njezinom nadređenom, uredniku Odjela regionalnog programa Đurici Drobcu.

U napredovanju spriječeni Čakarun i Vučković

Njoj su prethodila još dva slučaja najavljenih, a nikada provedenih unapređenja, a što se također dovodi u vezu s potpisivanjem inicijative s ukupno 148 potpisa novinara i zaposlenika HTV-a koji su to napravili potaknuti padom profesionalnosti i gledanosti Informativnog programa HTV-a.

Prva je bijes Uprave osjetila Katarina Periša Čakarun koja je prvo imenovana urednicom unutarnje politike na HRT-u da bi uskoro bila izviještena kako joj v.d. ravnatelja Mislav Stipić neće potpisati njezino imenovanje.

Borislavu Vučkoviću rečeno je još 6. prosinca da preuzima Redakciju novih medija. Upoznao se s poslom, redakcijom, vidio što bi trebala raditi ta redakcija, no imenovanje nikad nije potpisano.

Kunić: To se nikoga ne tiče

Kolegica Vlasta Bartolec nije htjela komentirati svoj slučaj, kazavši nam da joj Pravilnikom o HRT-u nije dozvoljeno davati izjave bez prethodnog odobrenja.

V.d. urednik Informativnog programa Renato Kunić poručio nam je, pak, putem svoje glasnogovornice Dorotee Lazanin Jelenc kako su to kadrovske stvari o kojima neće razgovarati s portalima, niti se to koga tiče, osim HRT-a.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka u razgovoru za Index potvrdio je kako ima ista saznanja vezana za slučaj troje kolega potpisnika Inicijative za povratak ugleda HTV-a.

Duka: Ovo šikaniranje je za svaku osudu

"Obaviješten sam o slučaju urednice Zagrebačke panorame. Takvih je slučajeva bilo i prije. Katarina Periša Čakarun trebala je postati urednicom unutarnje politike, a tu je i slučaj Borislava Vučkovića. Nedopustivo je da se potpisnici inicijative, i to preko strukovne udruge, dakle jedne organizacije koja štiti ta profesionalna prava, na takav način šikaniraju. Svatko ima pravo da kaže nešto u javnosti, a naročito profesionalna udruga", kaže nam Duka ističući kako je za "svaku osudu to što vodstvo šikanira neke od potpisnika inicijative, najvjerojatnije baš zbog toga što su se toj inicijativi priključili".

Pod svaku cijenu spriječi novinara da izađe u javnost s istinom

Vodstvo HRT-a pokazalo je tako da je sve vještije u "igri" koja se zove "pod svaku cijenu spriječi novinara da izađe u javnost s istinom". Omiljena metoda im je sprječavanje profesionalnog napredovanja osobe koja je objektivno to zaslužila ili njezino unazađivanje, a način na koji to izvodi tandem Kunić - Stipić vrlo je podmukao i nimalo profesionalan. Ovaj dvojac, koji je plaćen našim novcima, ne osjeća potrebu da javnosti objasni ijedan od svojih poteza, i ne samo javnosti, već ni osobi koje se to izravno tiče i koja će zbog toga trpjeti posljedice. A sankcije slijede onda kada se ista "otme kontroli" te se usudi imati svoje mišljenje ili, nedajbože, zauzeti stav.

Pročitajte više