Hrvat od zagrebačkog PMF-a dospio do "posla snova" u SAD-u

ČLANAK u ovomjesečnom izdanju časopisa Fortune usmjerio je medijsku pažnju na hrvatskog znanstvenika Domagoja Vučića koji radi u Sjedinjenim Državama.

Nakon što je ta ugledna publikacija proglasila kalifornijsku biotehnološku kompaniju Genentech najboljim radnim okolišem u svijetu, od devet tisuća uposlenika, kako je izvijestio danas Glas Amerike (VOA) na svojim internetskim stranicama, upravo je 37-godišnji Domagoj Vučić bio onaj koji je javnosti predstavio rad Genentecha.

Velik dio američke javnosti prepoznaje tu tvrtku po Herceptinu, lijeku protiv raka koji je mnogim oboljelima vratio nadu. Taj je lijek tvrtki donio goleme prihode - tijekom prošle godine cijena dionica Genentecha udvostručila se, na 95 dolara, a vrijednost kompanije - 102 milijarde dolara - stavlja ju na dvadeseto mjesto u Americi.

Domagoj Vučić, 37-godišnji molekularni biolog, u Genentechu radi sedam godina, otkako je obranio doktorat iz genetike na Sveučilištu Georgia. Od 2001., tri godine nakon što je stigao u Genentech, vodi vlastiti laboratorij.

"Radim uglavnom na lijeku za tumore, jer su mnogi tumori vrlo otporni na kemoterapiju i na druge metode liječenja, poput radijacije. Mnoge se stanice tumora mogu ubiti tim terapijama, ali većina ih je otporna i tumor nastavlja rasti. I sad ja proučavam koji su to proteini unutar stanica odgovorni za te pojave. Vjerujemo da smo otkrili koji su proteini važni i sada radimo spojeve koji se specifično vežu za takve proteine i blokiraju njihovu funkciju. Pomoću tih spojeva trebao bi se stvarno spriječiti rast i možda i skroz ukloniti tumor. Moguća je kombinacija i s različitim kemoterapijama, koje će se onda koristiti u nižim koncentracijama ili u kraćim vremenskim razdobljima", izjavio je Vučić.

Upitan je li ga obrazovanje na zagrebačkom PMF-u dostatno pripremilo za poslijediplomski studij na američkom sveučilištu, Vučić je izjavio da misli da jest.

"Mnogi kod nas podcjenjuju naše obrazovanje, ali ja mislim da je teoretsko obrazovanje, dakle razumijevanje kako radi genetika, biokemija, fizika i kemija, ekologija i t.d., vrlo dobro. Ja sam ustanovio da sam stvarno bio dobro pripremljen s teoretske strane. S praktične je strane to malo lošije. Sve su te kemikalije vrlo skupe i teško je očekivati da se može u Hrvatskoj to staviti na američku razinu", rekao je.

Vučić kaže kako nije očekivao da će odjednom doživjeti toliku popularnost. Najvažniji je dio te priče da se vidi malo i dobrih strana života znanstvenika, i da nije sve u nogometašima i pjevačicama nego da se nešto u životu može napraviti i glavom, rekao je.

Pročitajte više