Hrvati više razgovaraju putem mobitela nego fiksnim telefonom

MOBILNE mreže u Hrvatskoj nastavljaju svoj rast i u prvom polugodištu ove godine su po utrošenim minutama čak prestigle i fiksnu telefoniju. No, to ne znači da odumire fiksna telefonija, jer je i ona zabilježila rast utrošenih minuta, pokazali su podaci o telekomunikacijskim uslugama Državnog zavoda za statistiku.

Preko mobitela Hrvati su razgovarali više od 2,8 milijardi minuta što je rast od čak 21 posto, dok su preko žice razgovarali 2,78 milijardi minuta, što za fiksnu telefoniju predstavlja rast od 3,5 posto.

Mobilni operatori imaju 5,23 milijuna korisnika

Po posljednjim, ali nepotpunim podacima, tri hrvatska mobilna operatera krajem lipnja imala su ukupno oko 5,23 milijuna korisnika. T-Mobile ima 2,5 milijuna korisnika, Vipnet 2,2 milijuna, a Tele2 553 tisuće korisnika.

Naravno, najveći dio razgovora otpada na unutarnji promet, pa je tako u mobilnim mrežama od 2,8 milijardi minuta čak 2,75 milijardi minuta utrošeno na domaće razgovore. Slično je i u fiksnoj telefoniji, gdje je 167 milijuna minuta utrošeno na međunarodne razgovore, naspram 2,6 milijardi u domaćem prometu.

Najveći porast je zabilježio MMS, kojih je u prvom polugodištu ove godine poslano čak 180 posto više, odnosno poslano ih je 25,1 milijuna.  I dobri stari SMS bilježi rast, koji je iznosio 34 posto, a ukupno je u prvoj polovici godine poslano 1,75 milijardi SMS-ova.

D.M.

Pročitajte više