Hrvatska 48. zemlja, Norveška najbolje mjesto za život

HRVATSKA se nalazi na 48. mjestu na UN-ovoj listi zemalja u kojima bi bilo najbolje živjeti, dok je četvrtu godinu za redom najbolja zemlja Norveška, kažu rezultati istraživanja UN-ova Programa za razvoj (UNDP).

U izradi globalnog Izvješća o društvenom razvoju koje se objavljuje svake godine za sve zemlje za koje se mogu dobiti statistički podaci, uzimaju se u obzir, među ostalim, dohodak po stanovniku, razina obrazovanja, pismenost, zdravstvene usluge, očekivani životni vijek i ravnopravnost žena.

Za Norveškom slijede Švedska, Australija, Kanada i Nizozemska.

Irak, Afganistan, Sjeverna Koreja i Liberija nisu uključene jer se za njih nisu mogli dobiti statistički podaci.

Industrijski razvijene zemlje uobičajeno se nalaze među prvih dvadeset. Tako se na šestom mjestu nalazi Belgija, potom Island, SAD, Japan, Irska, Švicarska, Velika Britanija, Finska, Austrija, Luksemburg, Francuska, Danska, Novi Zeland, Njemačka i Španjolska.

Na dnu liste od 177 zemalja je šestu godinu za redom Sierra Leone, a prije nje Niger, Burkina Faso, Mali i Burundi.

Kvaliteta života u Africi značajno je ugrožena zbog AIDS-a, kažu rezultati istraživanja jer je, među ostalim, očekivana životna dob 40 godina ili manje. Primjerice, ona je u Norveškoj 79 godina, a u Hrvatskoj 74.

U Latinskoj Americi i karipskim državama na čelu je Barbados koji je na 29. mjestu, u Aziji Hong Kong na 23. mjestu i Singapur na 25., a na Bliskom istoku Izrael na 22.

Pročitajte više