Hrvatska će naplatiti uslugu: SAD jamči Hrvatskoj ulazak u NATO u roku od 36 mjeseci?

HRVATSKA Vlada je na zatvorenoj sjednici posvećenoj zahtjevima SAD-a za slučaj rata u Iraku, odlučila odobriti korištenje hrvatskog zračnog prostora za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova.

U odluci Vlade kaže se da će Vlada na temelju opredjeljenja RH o suzbijanju međunarodnog terorizma i sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje, u okviru svojih mogućnosti udovoljiti zahtjevu za pružanje usluga koalicijskim snagama pod vodstvom SAD-a u provođenju operacija koje imaju za cilj razoružanje Iraka, kako je to određeno rezolucijom 1441 Vijeća sigurnosti UN-a.

´U slučaju postavljanja zahtjeva, Vlada RH odobrava korištenje zračnog prostora RH za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova u hrvatskim zračnim lukama´, kaže se u odluci Vlade.

Račan: Vladina odluka u vjeri za mirnim rješenjem iračke krize

Hrvatska Vlada je odluku o dozvoli korištenja hrvatskog zračnog prostora i zračnih luka donijela je vjerujući u mirno rješenje iračke krize, te da neće morati odlučivati o nekim drugim oblicima usluga snagama pod vodstvom SAD-a, rekao je danas u Saboru premijer Ivica Račan.

Premijer je zastupnike izvijestio o odluci Vlade, koja je, kazao je, donesena na temelju općeg svjetskog opredjeljenja o suzbijanju terorizma i uništenju oružja za masovno uništenje.

Račan  je naglasio da je Vlada prethodno obavila konzultacije s članicama EU i SAD-om, te da je odluku donijela uz razumijevanje tih zemalja, ´na neki način kao logičnu i neizbježnu odluku´.

Račan je podsjetio da bi odluku o dopuštanju ulaska stranih vojnih snaga na hrvatski teritorij mogao donijeti samo Sabor, te da će, ako to od Hrvatske bude zatraženo, ta tema doći na saborsku raspravu i odlučivanje.

Prema pisanju tjednika Globus, Hrvatska će svoju podršku Georgeu Bushu i sudjelovanje u antiterorističkoj koaliciji "naplatiti".

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula i američki državni tajnik Colin Powell u ožujku u Washingtonu navodno će potpisati tzv. Jadransku povelju, kojom bi Sjedinje Države Hrvatskoj zagarantirale ulazak u NATO savez 2006 godine.

Posjetimo, u studenom 2003. godine na NATO-ovom summitu u Pragu Hrvatska nije dobila poziv za članstvo.

U Jadranskoj povelji bit će istaknuto da je NATO otvoren za novi val proširenje, a u kojem je i Hrvatska. Inicijativu "A3" za donošenje Povelje dala je Hrvatska, a podržale su je Makedonija i Albanija koje bi što prije htjele u Sjeveroatlanski savez.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov izjavio je za Radio 101 da Hrvatska kao članica antiterorističke koalicije treba dati svoj doprinos, a koji je u odnosu na druge zemlje u regiji minimalan. Markov nije mogao precizirati hoće li se hrvatski zračni prostor ustupiti samo američkoj vojsci ili svim zemljama mogućim sudionicama rata u Iraku.

Zastupnik SDP-a Pavle Kalinić ne zna hoće li Hrvatska za uzvrat nešto dobiti. No, budući da su se neke zemlje koje su SAD-u izrazile potporu za takvo nešto dogovorile, Klainić ne vidi razlog zašto to ne bi učinila i Hrvatska.

Dok u hrvatskoj Vladi prevladava mišljenje da će se za iračku krizu pronaći mirno rješenje svjetske sile i dalje su podjeljne. SAD, Velika Britanija i Španjolska zalažu se da UN odobriti novu rezoluciju koja bi omogućila vojnu akciju, ističući da Irak nije iskoristio posljednju priliku da se suočiti s ozbiljnim posljedicama.

Zemlje koje se protive vojnoj intervenciji u Iraku; Francuska, Njemačka i Rusija predlažu memorandum kojim bi se odgodila akcija, te bi se inspektorima UN-a dalo još četiri mjeseca da provjere posjeduje li Saddam Hussein oružje za masovo uništenje.

Pročitajte više