Hrvatska i Austrija pred postizanjem sporazuma o naknadi za imovinu

HRVATSKA i austrijska vlada u završnoj su fazi postizanja sporazuma o naknadi za imovinu oduzetu nakon 2. svjetskog rata Nijemcima protjeranim u Austriju, izjavio je u petak navečer za Hinu visoki izvor iz Ministarstva pravosuđa RH.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u subotu će održati konferenciju za novinare o tijeku pregovora za sklapanje sporazuma koji je, prema riječima izvora koji je želio ostati neimenovan, Hrvatska već parafirala, a Austrija samo što to nije učinila.

"Sporazum je parafiran s hrvatske strane, nakon što je još negdje u rujnu raspravljen na sjednici vlade", kazao je izvor, dodavši kako u petak ministarstvo pravosuđa još nije imalo službenu potvrdu da je Austrija stavila paraf na sporazum.

RTL Televizija u svojoj je večernjoj informativnoj emisiji u petak objavila kako su dvije vlade "ovog tjedna parafirale sporazum kojim će oko 60 tisuća Nijemaca, protjeranih nakon 2. svjetskog rata iz Hrvatske u Austriju, dobiti mogućnost povrata imovine".

U prilogu iz Beča, ta je TV postaja ustvrdila kako je "austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao kako je siguran da će njegov prijatelj premijer Ivo Sanader progurati sporazum u Saboru, iako iz oporbenih redova (u Hrvatskoj) poručuju da će glasovati protiv, jer misle da Hrvatska ne treba platiti 120 milijuna eura odštete samo za zemljište".

"Pozdravljam ovu plemenitu gestu hrvatske vlade, jer ona pokazuje da se Hrvatska stvarno kreće prema 21. stoljeću i europskoj budućnosti, što sam oduvijek znao", rekao je Schuessel u prilogu RTL Televizije.

Prema tvrdnjama RTL-a, austrijski se kancelar "ne zabrinjava" upozorenjima oporbe iz hrvatskog Sabora da Hrvatska ne treba plaćati odštetu, jer je to već učinila bivša SFRJ.

"S obzirom na to da imamo toliko zajedničkih interesa i dobre odnose, sasvim sam siguran da će sporazum biti ratificiran i da će Ivo Sanader naći većinu za ovu gestu u parlamentu", kazao je Schuessel u TV prilogu.

Schuessel je, navela je RTL Televizija, opovrgnuo spekulacije o tome da je sporazum o naknadi za oduzetu imovinu protuusluga Hrvatske Austriji za njezinu potporu prilikom otvaranja pregovora o punopravnom članstvu u EU, a tvrdnju austrijskog kancelara potvrdio je i Hinin izvor u hrvatskom ministarstvu pravosuđa.

"Nema nikakvog tajnog ili skrivenog dogovora između dviju vlada. Ursula Plassnik i ja to smo učinili (dali potporu Hrvatskoj) zato što vjerujemo u Hrvatsku. To nema veze s onim što Hrvatska sad čini, iako smo zbog toga sretni i pozdravljamo tu plemenitu gestu", rekao je kancelar.

Schuessel je najavio da će Austrija o odšteti protjeranim Nijemcima uskoro pregovarati i s drugim zemljama, poput Slovenije i Češke, rečeno je u TV prilogu.

Pročitajte više