Hrvatska i Jordan potpisali bilateralne sporazume za jačanje gospodarske suradnje

Hrvatska i Jordan potpisali su u nedjelju u Amanu, u sklopu službenog posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Jordanu, nekoliko sporazuma s ciljem jačanja gospodarske suradnje koja je u interesu obje zemlje.

Hrvatska i Jordan žele iskoristiti sve mogućnosti za daljnje jačanje bilateralnih odnosa i stoga je pozdravljeno potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju vlada kao i Sporazuma o suradnji između HBOR-a i Jordanske izvozno-kreditne agencije (JLCG).

Tim su sporazumom utvrđena temeljna područja suradnje na zajedničkim projektima Hrvatske i Jordana, a obuhvatit će i suradnju s trećim zemljama kroz zajedničke nastupe izvoznika.

Hrvatska je Jordanu zanimljiva s više aspekata, a posebice zato što će postati članicom EU-a i NATO-a, rekao je nakon potpisivanja sporazuma s HBOR-om guverner jordanske središnje banke Unayah Touqan. On vidi velike mogućnosti razvoja suradnje na području turizma budući da obje zemlje tu imaju velike šanse za razvoj kao i za razmjenu iskustava, te na području bankarstva. S druge strane, Jordan je zanimljiv Hrvatskoj zbog mogućnosti bescarinskog izvoza robe u EU.

Predsjednik HBOR-a Anton Kovačev rekao je da su HBOR i JLCG dosad surađivale u okviru Praškog kluba, ali da nisu imale potpisani sporazum. Izrazio je nadu da će ovaj sporazum "potaći izvoz hrvatskih proizvoda u Jordan, a isto tako i zajedničke nastupe s jordanskim poduzetnicima na trećim tržištima". Za to je zainteresirana i INA koja je potpisala Pismo namjere s jordanskim partnerom o osnivanju zajedničke tvrtke za nastup u Iraku.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Luke Rijeka i Luke Akaba. Bojan Hlača, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, izjavio je da se ovim memorandumom otvara novo tržište za riječku luku.

"Riječka luka je inače ulaz u zemlje srednje Europe, a luka Akaba je praktički ulaz u obnovu Iraka", istaknuo je Hlača.

Potpisan je i Ugovor o kulturnoj suradnji između dviju zemalja, a večerašnja izložba približit će jordanskom narodu suvremene hrvatske crtače.

Ovi su sporazumi potpisani u jordanskoj vladi u nazočnosti hrvatskog i jordanskog premijera, Ive Sanadera i Faisala al-Fayeza.

(Hina) xkgab ymaš

Pročitajte više