Hrvatska i SAD potpisale sporazum o suradnji u terorizmu

MINISTRICA obrane Željka Antunović primila je danas zamjenicu pomoćnika američkog ministra obrane Miru Ricardel, a nakon toga potpisale su Sporazum o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje i promicanju obrambenih i vojnih odnosa.

Tim sporazumom Hrvatska dobiva opremu i znanje za sudjelovanje u međunarodnom suzbijanju terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, a SAD i međunarodna zajednica još jednog partnera u tom području, istaknula je ministrica Antunović nakon potpisivanja sporazuma u Ministarstvu obrane.

´Još jednom smo definirali prioritete i oblike suradnje´, istaknula je ministrica i ocijenila da je potpisivanjem sporazuma učinjen znatan iskorak u hrvatsko-američkim partnerskim odnosima i približavanju Hrvatske NATO-u.

Zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane Mira Ricardel naglasila je kako je potpisan sporazum kojim će se proširiti i produbiti američko-hrvatska suradnja i partnerstvo te pridonijeti zajedničkom naporu u globalnoj borbi protiv terorizma. To je bio bilateralan razgovor, važan i za SAD kako bismo koncentrirali našu pomoć Hrvatskoj prema hrvatskim prioritetima u provedbi vlastitih reforma. Reforma i reorganizacija Oružanih snaga ključni su u približavanju Hrvatske kao ozbiljna kandidata za članstvo u NATO-u, a hrvatsko je vodstvo pokazalo veliku odlučnost u provedbi tih zadaća, kazala je Ricardel.

Ministrica Antunović je na novinarski upit rekla da se Hrvatska obvezala da će usvajati znanja i prihvatiti pomoć u opremi kako bi se suzbijalo širenje oružja za masovno uništenje te podmirili troškovi provedbe Sporazuma. Podsjetila je da se Hrvatska prihvaćanjem međunarodnih konvencija i potpisivanjem ugovora obvezala da će pridonijeti sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, no da za to nema dostatno znanja i opreme.

Sporazum o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje i promicanje obrambenih i vojnih odnosa uglavljen je razmjerno brzo, potpisan je na sedam godina, već ga je prihvatila Vlada a poznat je i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga. Još ga treba potvrditi Hrvatski sabor i američki Kongres i nakon toga će stupiti na snagu, izvijestila je ministrica Antunović.

Upitana hoće li SAD i novačno potpomoći provedbu sporazuma Mira Ricardel je odgovorila da to ovisi i o odluci Kongresa, no da će SAD Hrvatskoj pomagati stručno i na druge načine, čega do potpisivanja sporazuma nije bilo.

Američko izaslanstvo sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane Mirom Ricardel u trodnevnu je posjetu Hrvatskoj. Izaslanstvo je već primio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Josip Lucić, a primit će ga i predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.

Pročitajte više