Hrvatska i Slovenija potpisale sporazume o tri zajednička prijelaza

HRVATSKA i Slovenija u četvrtak su postigle tri sporazuma o zajedničkim graničnim prijelazima, rekla je u telefonskom razgovoru za Hinu supredsjedateljica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) Olga Kresojević-Rogulja.

Sporazumi su postignuti na 9. sjednici Stalne mješovite komisije, održanoj u slovenskom mjestu Kostelu i njima je dovršen pravni okvir za izgradnju prijelaza, a moraju ih još potvrditi vlade dviju zemalja, rekla je Kresojević-Rogulja.

Riječ je o dva prijelaza na slovenskoj strani (Nova Vas ob Sotli-Draše i Rakitovec-Slum) i jednom (Kašt-Radovica) na hrvatskoj strani.

"To su prvi zajednički prijelazi koje ćemo raditi, a sporazumima su riješena sva pitanja - od vlasništva i izvođenja radova do troškova izgradnje", rekla je Kresojević-Rogulja.

Budući da je utvrđen još jedan zajednički prijelaz na hrvatskoj strani o kojem se danas nije razgovaralo, Hrvatska i Slovenija dogovorile su režim reciprociteta prema kojemu država na čijem se teritoriju prijelaz nalazi plaća sve troškove do njegovog stavljanja u funkciju, pojasnila je hrvatska supredsjedateljica Stalne mješovite komisije.

Kresojević-Rogulja potvrdila je da su pripremne radnje za izgradnju prijelaza u punom jeku, budući da je rok za njihovo otvaranje kraj ove godine.

Pravni okvir za rad carinika i policije na zajedničkim graničnim prijelazima utvrđen je Ugovorom o jednostavnijoj graničnoj kontroli, koji su krajem svibnja u Piranu potpisali ministri vanjskih poslova dviju zemalja, rekla je Kresojević-Rogulja.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pograničnim pitanjima, ali su najvažnija tema bila upravo tri sporazuma o zajedničkim prijelazima, zbog kojih je 9. sjednica izvanredno zakazana za četvrtak, umjesto najesen, kako je bilo najavljeno, rekla je Kresojević-Rogulja.

Iduća sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu SOPS-a održat će se u rujnu u Hrvatskoj i na njoj bi trebala biti proglašena prva zajednička turistička zona u području doline Kupe i Žumberka, rekla je Kresojević-Rogulja na kraju telefonskog razgovora za Hinu.

Pročitajte više