Hrvatska najviše napredovala u sustavu nadzora državne granice

Ministri unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, koji u Skoplju sudjeluju u radu dvodnevne ministarske konferencije posvećenoj sustavu nadzora državne granice, u petak su potpisali zajedničku deklaraciju o graničnoj suradnji i zaključili da je Hrvatska u tom području najviše napredovala.

Na konferenciji sudjeluju ministri unutarnjih poslova zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja EU-u, među kojima i hrvatski ministar Marijan Mlinarić, te predstavnici Europske unije, OESS-a i NATO-a.

Na skupu su analizirana dostignuća u procesu ustrojavanja sustava suradnje za nadzor državne granice za ovu i sljedeću godinu.

Sudionici konferencije usuglasili su se u petak da je neophodna zajednička suradnja i primjena standarda koji će osigurati učinkovitu borbu protiv terorizma i svih oblika kriminala, kako bi se zaštitila vlastita država i buduća granica Europske unije.

Hrvatska je u ovoj regiji otišla najdalje na učvršćivanju standarda granične policije i državne granice, zaključeno je na konferenciji.

Kako je u nastupu pred novinarima izjavio hrvatski ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić to se ponajviše može zahvaliti osiguranjem više izvora informacija i obukom granične policije. Hrvatska je upravo završila projekt integralnog upravljanja granicom pod patronatom Njemačke, Austrije i Slovenije, a donijela je i niz zakona i uredbi koji se odnose na graničnu policiju.

U tijeku je provedba, naglasio je Mlinarić, nekoliko CARDS projekata za educiranje granične policije, tako da se očekuje da će do 2009. godine Hrvatska imati schengenski model granice.

Za razliku od Hrvatske, ostale zemlje u regiji tek su počele sa uvođenjem granične policije, rečeno je na konferenciji u Skoplju.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinarić na marginama konferencije susreo se sa srbijanskim kolegom Draganom Jočićem.

(Hina) xmdam ydj

Pročitajte više