Hrvatska nema mlijeka ni za sebe, a sad ćemo ga izvoziti u Kinu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

HRVATSKA godišnje uvozi 219 tisuća tona mlijeka.

Samo u posljednjih pet godina uvoz mlijeka gotovo je udvostručen - sa 129.000 na 219.000 tona. Uvozimo i sve više sireva, dok domaće krave i mlijeko gubimo.

Unatoč tomu, Hrvatska će dobiti deset novih mljekara.

Nakon više od 20 godina proizvodnje, Pavo Barić iz Babine Grede lani je zatvorio svoju mljekaru. Radnici su ostali bez posla, a kooperanti bez otkupljivača.

"Mi smo ovdje prerađivali na dan oko 12, 12 i pol tisuća litara mlijeka i proizvodili oko 400 tona sira godišnje", rekao je Barić za Novu TV.

Iako je odustao zbog teškog stanja u mljekarstvu i nemogućnosti da ulaže, odlučio se vratiti uz pomoć partnera i EU fondova.

Ministarstvo najavilo izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Potporu za izgradnju, opremanje i obnovu mini mljekara dosad je ugovorilo 19 proizvođača. Na raspolaganju im je od 15 tisuća do milijun bespovratnih eura.

Proizvođači su ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću poručili što bi još pomoglo.

"Dokazano je nebrojeno puta da je baš iz ovih tranzicijskih zemalja bilo zloupotreba, pa sad već nas kontrolirate žestoko - moram reći tu riječ. Molim vas da isto radite i s hranom koja dolazi iz tih zemalja", požalio se Božidar Kuzmić, vlasnik mljekare.

Tolušić je poručio da hoće, no da će biti puno posla zbog povećanog uvoza.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je kako će Hrvatska izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu. Dok istovremeno uvozimo mlijeko koje nemamo ni za svoje potrebe, sad ćemo ga izvoziti najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

 

Pročitajte više