"Hrvatska nije spremna za EU jer u njoj i dalje tuku homoseksualce"



"HRVATSKA još nije spremna za zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom", zaključak je Zajedničkog mišljenja organizacija civilnog društva, u čijoj izradi je sudjelovao i Centar za LGBT ravnopravnost. Njihov je stav da Hrvatska još nije dorasla standardima EU zato što je seksualna orijentacija najčešća osnova diskriminacije i zločina iz mržnje u našoj zemlji.

"Prema podacima nadležnih institucija u prošloj je godini zabilježeno 20-ak slučajeva zločina iz mržnje, a svega  tri po osnovi seksualne orijentacije, što ne pokazuje stvaran broj zločina iz mržnje kojeg su dokumentirale udruge, koji je višestruko veći", priopćo je Centar za LGBT ravnopravnost koji smatra da je potrebno učiniti više napora u primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije.

"Ali, tražimo da se u članku 9. tog zakona, koji propisuje slučajeve izuzeća od diskriminacije, stavak 9. i 10. stave izvan snage, budući da izravno diskriminiraju državljane/ke drugih zemalja i osobe u istospolnim zajednicama. Također tražimo da se kaznena djela motivirana mržnjom, kao i napadi na branitelje/ce ljudskih prava, zviždače/ce i novinare/ke kroz promjene Kaznenog zakona definiraju kao kvalificirani obl

Pročitajte više