Hrvatska predala Finskoj predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe

Foto: EPA

HRVATSKA šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić je u Strasbourgu pred Odborom ministara Vijeća Europe izvijestila o polugodišnjem hrvatskom predsjedanju, u čijem je središtu bila borba protiv korupcije, te je simbolično ključeve predsjedanja predala Finskoj, priopćeno je iz MVEP-a.  

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sjednici Odbora ministarskih zastupnika VE u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara VE na kojoj je izvijestila o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja.

Hrvatska je bila uključena u sve aktivnosti usmjerene prema rješavanju trenutnih političkih izazova unutar Vijeća Europe, a posebno je zagovarala jačanje suradnje između Odbora ministara te drugih glavnih tijela Vijeća Europe.

Šest mjeseci predsjedanja

U šest mjeseci predsjedanja Hrvatska je organizirala 28 događanja, što uključuje skupove u okviru prioriteta predsjedanja, u okviru parlamentarne dimenzije, te stručne skupove, piše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Nadalje, Hrvatska se u Strasbourgu za vrijeme predsjedanja predstavila kroz bogat kulturni program i kao atraktivna turistička destinacija.
 
Ministrica je u svom obraćanju istaknula da je jedan od glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja bila borba protiv korupcije. Središnji događaj predsjedanja bila je ministarska konferencija u Šibeniku posvećena toj temi. Rezultat te konferencije je Deklaracija o pokretanju mreže tijela za sprječavanje korupcije, pod pokroviteljstvom hrvatskih, francuskih i talijanskih institucija nadležnih za borbu protiv korupcije.
Na kraju sjednice hrvatska ministrica simbolično je predala ključeve predsjedavajućeg finskom ministru te zaželjela Finskoj uspješno predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.
U okviru svog boravka u Vijeću Europe, ministrica se susrela s glavnim tajnikom Thorbjørnom Jaglandom i finskim ministrom vanjskih poslova Timom Soinijem s kojima je razgovarala o budućnosti djelovanja Odbora ministara i ostalim aktualnim pitanjima Vijeća Europe.

Pročitajte više