Hrvatska predstavila nacionalni program za NATO

HRVATSKA je u petak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu predstavila svoj godišnji nacionalni program za NATO.

Riječ je o dokumentu koji je prihvaćen u listopadu prošle godine, a dio je preuzetih obveza Hrvatske nakon što je u proljeće prošle godine pozvana u MAP (Membership Action Plan). MAP je NATO-ov program namijenjen državama koje aspiraraju na članstvo u tom vojno-političkom savezu.

Prema riječima nacionalnog koordinatora za NATO Zorana Milanovića, dokument je vrlo dobro prihvaćen, a tijekom rasprave razgovaralo se o političkim i obrambenim pitanjima.

U političkom dijelu sastanka razgovaralo se o kriterijima koji vrijede i za ulazak u Europsku uniju - suradnja sa susjedima, suradnja s Haaškim sudom i reforma pravosuđa, rekao je za Hinu Zoran Milanović, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo.

Što se tiče vojnih pitanja predstavnike NATO-a zanimao je smjer reformi i konkretni reformski projekti u hrvatskim oružanim snagama, dodao je Milanović.

U hrvatskom izaslanstvu uz Zorana Milanovića bilo je šest pomoćnika ministara iz raznih resora. NATO-ovo izaslanstvo predvodio je Guenther Altneburg, pomoćnik glavnog tajnika za politička pitanja.

Pročitajte više