Hrvatska u borbi s koronavirusom. Odgovornost je na svakom pojedincu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HRVATSKA je u borbi s opasnim koronavirusom.

Do petka navečer u Hrvatskoj su zabilježena 32 slučaja zaraze. Riječ je o, kako je više puta ponovljeno, osobama iz kruga ranije zaraženih. Virus se, kako kaže ministar Vili Beroš i članovi Stožera civilne zaštite, ne prenosi slobodno među ljudima već je pod kontrolom.

U susjednoj Italiji stvari su kudikamo gore. U petak navečer objavljeno je da je u 24 sata umrlo 250 osoba, najviše do sada. Tamo je zabilježeno 2116 novih slučajeva, nešto manje nego posljednjih dana.

U cijelom svijetu broj zabilježenih slučajeva bliži se brojci od 150.000. Umrlo je gotovo 5500 osoba, velika većina njih u Kini. No tamo posljednjih dana epidemija jenjava, a zabilježeno je svega nekoliko novih slučajeva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u petak poslijepodne u dnevnom izvješću kako je Europa sada postala epicentar pandemije Covida-19.

Hrvatska uvela drastične mjere

Hrvatska je u petak uvela najdrastičnije mjere do sada. Iduća dva tjedna neće raditi škole ni vrtići, a odgođena je većina manifestacija. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije. Učenici starijih razreda, od 5. do 8. razreda osnovnih škola, srednje škole te studenti na fakultetima imat će online oblik nastave.

Iako nisu zabranjena okupljanja iznad sto ljudi, ona se ne preporučuju. Zbog toga je velik broj kafića i noćnih klubova otkazao programe za vikend. Na dva tjedna se zatvara i velik broj hotela diljem zemlje. Mnogi gradovi zatvorili su ustanove kojima upravljaju: kazališta, muzeje, galerije...

Vlada obećala pomoć gospodarstvenicima

Osim za zdravlje građana, koronavirus je opasan i za ekonomiju. Šteta za gospodarstvo bit će ogromna, no još se ne može ni blizu procijeniti kolika točno.

Vlada će se također, najavio je premijer Andrej Plenković u obraćanju u petak ujutro, ekonomskim mjerama fokusirati na očuvanje radnih mjesta, stoga će odgodom plaćanja poreza osigurati likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

Kazao je da će ovim mjerama biti zahvaćeni oni poduzetnici koji su direktno pogođeni krizom. Ministar financija Zdravko Marić, koji se sastao s predstavnicima maloprodajnih i distribucijskih lanaca zaduženih za opskrbu hranom, rekao je da postoji kontinuirani dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima te da rade sinergijski kako bi se osigurala isporuka usluga.

Poručio je da i ako neka polica bude ispražnjena, neće dovesti u pitanje mogućnost opskrbe te da će učiniti sve da se lanac opskrbe osigura.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana, a ako bi se u Hrvatskoj proglasila karantena, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha.

Beroš dao veliki intervju

U Hrvatskoj su dosad potvrđena ukupno 32 slučaja zaraze koronavirusom. U petak ujutro potvrđen još jedan oboljeli od koronavirusa, a radi se o pripadniku Hrvatske vojske (HV), no situacija u HV-u je pod kontrolom, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Također, kako se otkrilo, jedan novozaraženi je član obitelji čovjeka koji je s koronavirusom prije nekoliko dana došao u Klaićevu bolnicu u Zagrebu gdje je vodio dijete na vađenje krvi.

Ministar Vili Beroš u petak navečer dao je veliki intervju N1 televiziji u kojem je iznio najvažnije informacije o koronavirusu i njegovom širenju u Hrvatskoj.

Virus se, rekao je još jednom Beroš, ne širi slobodno.

"Mi smo sada u 2. fazi. Gledamo epidemiju koja je u Kini na zalasku, jenjava. Na dnevnoj bazi imamo samo nekoliko desetaka novooboljelih. Zato možemo zaključiti da epidemija tamo dolazi u terminalnu fazu. U Europi nismo došli do klimaksa epidemije i tek nam slijedi, nadamo se da će nakon toga slijediti jenjavanje. Zato je za očekivati da će se broj oboljelih povećati, no u preko 80% inficiranih klinička je slika blaga, nema težih znakova, a neki ni ne znaju da su oboljeli", kaže ministar.

"Zasad se još nalazimo u drugoj fazi jer još uvijek se otkrivaju importirani pojedinačni slučajevi. U toj fazi cilj je što dulje moguće prolongirati i spriječiti slobodno širenje populacijom. U tom slučaju obrana se podiže nivo iznad i imamo spremne mjere za tu razinu. Važno je prolongirati trajanje ove faze jer tako možemo umanjiti konačne efekte epidemije", dodao je.

Ministar kaže kako je Hrvatska spremna te da ima dovoljno kapaciteta.

Najvažnije je odgovorno ponašanje

No, ponavlja ono najvažnije - najveća i najvažnija prevencija je ponašanje svakog pojedinca.

"Daleko veći efekt od zatvaranja škola ima adekvatno ponašanje nas samih i održavanja higijene. Virus ulazi samo kroz sluznicu našeg nosa, usta ili očiju", pojasnio je ministar.

"Ušli smo u iracionalnu fazu pripreme. Strah od nepoznate bolesti uvijek postoji. Mnogi postavljaju pitanje hoće li zatvaranje škola polučiti efekte, ali pritisak javnosti je takav da utječe na političku sferu. Struka je jasna, oni dvoje je li to uspješna mjera. Daleko veći efekt ima odgovorno ponašanje svakog od nas, to nastojimo stalno poručivati. Samozaštita je od iznimne važnosti. Kad bi svi održavali razmak, pazili što rade s rukama, kako kašljemo, kako kišemo, mogućnost prijenosa bi se bitno smanjila. Dodirom sluznice, očiju, usta možemo prenijeti virus, a na ruke dolazi dok mi sad govorimo ili kišemo ili kašljemo. Stvaraju se zračne čestice kojima virus putuje. Nakon toga se sedimentiraju na predmete i na nas, zato je higijena od osnovne važnosti", istaknuo je Beroš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više