Hrvatska u rujnu Haagu pružila neoborive dokaze da je Gotovina u Španjolskoj

SVE DO kraja rujna odnosno početka listopada 2005. međunarodna zajednica i haško tužiteljstvo nisu vjerovali hrvatskim vlastima, koje su uporno tvrdile kako se, prema svim raspoloživim podacima, Gotovina ne krije u Hrvatskoj.

Podsjetimo, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte se početkom listopada naglo predomislila u vezi suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Europskoj je uniji tada kazala kako postoji "puna suradnja Hrvatske i Haškog suda", što je Hrvatskoj otvorilo vrata za početak pregovora za punopravo članstvo u Uniji.

Analitičari i diplomati bili su zapanjeni takvim preokretom u stavovima glavne haške tužiteljice, ali nakon uhićenja Ante Gotovine na svjetlo dana izbile su nove pojedinosti

Kako doznaje ugledni britanski list Guardian od visokog neimenovanog dužnosnika Haškog tribunala, za preokret je zaslužna Vlada premijera Ive Sanadera, koja je krajem rujna haškom tužiteljstvu predala neoborive dokaze da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj – generalov broj mobitela i informaciju da se Gotovina nalazi na teritoriju Španjolskoj.

"Od hrvatske Vlade dobili smo neoborive dokaze da se Gotovina nalazi u Španjolskoj. Mogli smo identificirati točnu lokaciju na kojoj se nalazi, ali ne i zgradu u kojoj se skrivao." - kazao je visoki dužnosnik Haškog suda Guardianu.

Pročitajte više