HRVATSKA U VS UN-A ZA JAČE SUDJELOVANJE ŽENA U IZGRADNJI MIRA

Hrvatska je u srijedu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda poduprla jačanje sudjelovanja žena u mirovnim operacijama, kao i njihovu zaštitu u oružanim sukobima.

Vijeće sigurnosti je u New Yorku raspravljalo o provedbi prije tri godine usvojene rezolucije 1325, kojom je zatražilo jačanje uloge žena u izgradnji mira i sigurnosti, te njihovu bolju zaštitu u sukobima.

"Hrvatska podupire povećano sudjelovanje žena u mirovnim operacijama, posebice u okviru osoblja zaduženog za ljudska prava i humanitarni rad, među vojnim promatračima i u civilnoj policiji", rekao je hrvatski predstavnik pri UN-u Vladimir Drobnjak.

"Istodobno moramo ojačati napore da poboljšamo zaštitu žena u oružanim sukobima, paralelno povećavajući njihov doprinos mirovnom procesu i obnovi zajednica", dodao je.

Sjednica VS-a sazvana je na inicijativu Sjedinjnenih Država, koje su bile pokrovitelj rezolucije 1325, jedine rezolucije posvećene isključivo ženama.

Podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Marie Guehenno je naveo da žene čine samo 4 posto UN-ove civilne policije u mirovnim operacijama i zatražio da se poveća broj žena u policiji i među vojnicima međunarodnih mirovnih snaga.

Navodeći hrvatska iskustva, Drobnjak je rekao da Hrvatska u okviru svoje politike poticanja jednakosti spolova sustavno provodi rezoluciju 1325, povećavajući sudjelovanje žena u mirovnim operacijama i školujući vojnike o zaštiti prava žena i protiv nasilja nad ženama u sukobima i nakon njih.

U hrvatskim oružanim snagama i Ministarstvu obrane oko 15 posto osoblja čine žene, uključujući ministricu, pomoćnicu ministra i tajnicu ministarstva.

Hrvatska je u okviru mirovnih snaga u Afganistan uputila četiri žene, a satnica Hrvatske vojske prva je časnica koja sudjeluje u UN-ovoj misiji vojnih promatrača u Indiji i Pakistanu.

(Hina) sl bcav

Pročitajte više