Hrvatska ulazi u Europsku uniju koja nikad nije bila razjedinjenija


"NIKADA nije bilo ovakvog nejedinstva među članovima Europske unije", zajednički je neformalni zaključak čelnika članica Europske unije nakon dogovora oko vlastite financijske budućnosti. Naime, sudbonosni dogovor napravljen je u krnjem sastavu, a među prvima je izašla Velika Britanija koja se ne slaže s europskom idejom rješavanja "dužničke krize". Sporazum o fiskalnoj politici na kraju je donesen usprkos činjenici da ga nije podržalo svih 27 nego samo 23 članice.

Merkel i Sarkozy glavni zagovornici


Kako piše Deutsche Welle čelnici 23 zemlje članice postigli su dogovor o strožoj i prije svega jedinstvenoj budžetnoj politici. Mjere, između ostalog, predviđaju uvođenje tzv. kočnica zaduživanja u nacionalno zakonodavstvo i automatsko uvođenje kazni za zemlje koje se ne budu držale kriterija za gospodarsku stabilnost.

"Sedamnaest zemalja zone eura moraju ponovno dobiti na vjerodostojnosti. I mislim da smo današnjim zaključcima to dobrim dijelom i postigli", zaključila je njemačka kancelarka Angela Merkel koju se uz francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja smatra glavnom zagovornicom jedinstvenije budžetne politike.

Velika Britanija izlazi

"Prije toga je zbog otpora Velike Britanije propao pokušaj dogovora oko promjene Europskog ugovora. Velika Britanija je, naime, svoj pristanak na promjenu ugovora uvjetovala ustupcima koji bi prije svega išli na ruku financijskoj branši u Londonu", prenosi DW dodajući izjavu vidno uzrujanog Sarkozya koji je naglasio da uvjeti koje je postavio britanski premijer David Cameron su potpuno neprihvatljivi.

Sarkozy je najavio da će tekst novog međudržavnog ugovora biti sastavljen do ožujka sljedeće godine, no nepoznato je koliko će zapravo članica na kraju staviti svoj potpis ispod ovog dokumenta.


"Umjesto promijenjenog Europskog ugovora Unija će tako dobiti novi, dodatni ugovor ali bez svih 27 potpisa. Mediji već govore o ugovoru "17+6" za 17 zemalja članica zone eura i dodatnih šest članica koje su taj ugovor podržale", piše DW prenoseći izjavu predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosoa koji nije skrivao žaljenje što nije postignut dogovor svih članica ali je usprkos tomu rekao kako se radi o "primjerenoj odluci".

Početak kraja

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy je utješio prisutne zaključkom kako je trenutno važno da Europa pošalje signal da stoji iza svoje valute, no očito je riječ o nejedinstvu.

Zaključak teksta u DW-u je kako mnogi promatrači procjenjuju da je neuspio pokušaj da se svih 27 članica dogovori oko zajedničke budžetne i financijske politike težak udarac za samu Europsku uniju, koja će se u budućnosti kretati "u dvije brzine". Prenose i tekst njemačkog Spiegela kako je riječ o raskolu.

Pročitajte više