Hrvatska veleposlanica komentirala stanje u Češkoj, tamo je potpuni lockdown

Screenshot: HRT

LJILJANA Pancirov, hrvatska veleposlanica u Češkoj, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u komentirala je situaciju u Češkoj.

Tamo je na snazi lockdown, a Češka ima velik rast broja zaraženih zadnjih tjedana.

"Krajem osmog mjeseca do danas vidimo eksponencijalni rast, jučer je bilo preko 15.000 zaraženih. Mi smo trenutno u posebnim uvjetima, imamo izvanredno stanje, donesene su iznimno oštre mjere ograničenja kretanja", kaže Pancirov.

Prag je prazan.

"Prag je uvijek bio prepun građana i turista, sada je prazan. Samo se vide oni koji idu na posao. Sreća je da su 30 posto grada zelene površine, a odlasci u parkove su mogući tako da građani idu tamo", kaže.

"Trgovački centri imaju sve prodavaonice zatvorene osim onih koji prodaju prehrambene proizvode i proizvode osobne higijene. Iznimno je teško, ali Česi humorom prevladavaju informacije, pojavio se kolač u obliku koronavirusa", dodaje.

Problemi u zdravstvu

Veliki su, kaže, problemi u zdravstvu.

"Zdravstveni sustav je iznimno opterećen, bolnički kapaciteti su 70 posto iskorišteni. Naravno, tu je i populacija od 65 godina nadalje, 25.000 osoba te dobne strukture je bolesno, oni zahtijevaju posebnu njegu. Kapaciteti se šire na rubovima grada, kapaciteti se rade pod šatorima. Ali nije samo problem oprema, problem je medicinsko osoblje", kaže i dodaje da je puno medicinskog osoblja bolesno ili u samoizolaciji", kaže.

Češka vlada će, kaže, pozvati 300 vojnih liječnika iz NATO-a.

"Upućeni su i studenti medicine i srodnih fakulteta. U većim bolnicama je nešto lakše, problem je u manjim bolnicama. Gradonačelnik Praga je i sam liječnik, ponudio je svoju pomoć", kaže.

"Kazne za prekršitelje su novčane, za ugostiteljske objekte su vrlo visoke", kaže. Dodaje da je nedavno došlo do sukoba, organizirali su ga nogometni i hokejaški navijači", kaže Pancirov i dodaje da se organiziraju novi prosvjedi protiv mjera.

Pročitajte više