Hrvatska-Slovenija: Stanje u Zaljevu normalizirano

POVLAČENJE dviju plutajućih bova s natpisom "stop" nedaleko uzgajališta školjaka blizu Kanegre kod Savudrije, čije je postavljanje krajem prošlog tjedna dovelo do slovenskog diplomatskog prosvjeda, slovenska policija ocijenila je u ponedjeljak vraćanjem stanje u prijašnje odnosno normalizacijom.

To više nije sporno, rekao je u ponedjeljak za slovensku agenciju STA glasnogovornik policije Miran Koren, ocijenivši da bove zadruge "Sargus" iz Umaga više "za slovensku stranu nisu sporne", odnosno one su pomaknute na raniju poziciju. O premještanju bova slovenska je policija bila ranije obaviještena, a kasnije je i sama pregledom potvrdila da su bove povučene.

Zbog postavljanja bova na udaljenost 350 i 380 metara od hrvatske obale - čime je, prema tumačenju Ljubljane, prekršen dogovor o izbjegavanju incidenata odnosno nemijenjanju postojećeg stanja prema sporazumu o malograničnom prometu i suradnji, te dogovor o kodeksu ponašanja ribara u Piranskom zaljevu - slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je uložilo prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani.

Pročitajte više