Hrvatski autori na 52. međunarodnom festivalu u Beogradu

Među prvim gostima 52. Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, koji se od 20. do 25. travnja odražava u Beogradu, bili su je predstavnici zagrebačke škole crtanog filma Borivoj i Vesna Dovniković, koja je i predstavnica Međunarodne udruge animatora (ASIF).

Predstavljeni beogradskoj publici i novinarima koji prate festival kao poznata imena čuvene zagrebačke škole animacije oni su, govoreći o sadašnjem trenutku filma u svijetu, istaknuli "da je u doba sve veće konkurencije u tom području (u što se uključila i Kina), te njena tretiranja kao industrije, autorski i umjetnički film jedina mogućnost predstavljanja autora s ovdašnjih prostora".

U okviru programa Međunarodna panorama, beogradskoj se publici u četvrtak predstavio Igor Galo sa svojim filmom "Aoj, Liko", a u petak će publika pogledati "La stradu", Damira Čučića.

U natjecateljskom programu, u zajedničkoj konkurenciji za Grand prix koji dodjeljuje međunarodni žiri kojim predsjedava njemačko-američki filmski djelatnik Ronald Holloway , ove godine sudjeluju 33 domaća i 30 strana filma. Hrvatsku u tom programu predstavljaju animirani film "Sub Rosa", Katje i Nikole Simunića i dva dokumentarna filma: "Uvozne vrane", Gorana Devića i "Bunarman", Branka Ištvančića.

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više