Hrvatski biskupi pozivaju početkom studenoga na hodočašće u Rim

HRVATSKI biskupi pozivaju od 6. do 9. studenoga na prvo nacionalno hodočašće u Rim u novom tisućljeću i prvo od uspostave samostalne i neovisne hrvatske države.

Kako ističu u pozivu, za takvo hodočašće kojim bi trebala biti izražena zahvalnost Svetom Ocu, postoji više razloga od kojih su tri najvažnija.

Prvi je, kako ističu, podupiranje međunarodnog priznanja Hrvatske u trenutcima kada je svijet prema toj ideji bio suzdržan i sumnjičav, tri pastirska pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, te beatifikacija hrvatskih svetaca i blaženika (svetaca Leopolda Mandića i Marka Križevčanina i blaženika Alojzija Stepinca, Marije Propetog Petković i Ivana Merza).

Nadalje, biskupi ističu obljetnicu srebrnog jubileja papinstva, odnosno proslavu dvadeset i pet godina pontifikata Ivana Pavla II. Tu značajnu obljetnicu biskupi Svetom Ocu namjeravaju čestitati u posebnoj audijenciji najavljenoj za 8. studenoga.

Za treći važan razlog organiziranja tog nacionalnog hodočašća ističu potrebu učvršćenja vjere, te crkvenog i narodnog zajedništva. Kako u pozivu pojašnjavaju, u vremenima ugroženosti tih najvećih vrednota, Papini pastirski pohodi Hrvatskoj, te sada najavljeno nacionalno hodočašće trebali bi učvrstiti pripadnost hrvatskog naroda Petrovoj stolici.

"Pridružimo se radosno našem nacionalnom hodočašću u prvoj polovici studenoga i sudjelujmo u molitvi za naše narodno jedinstvo u svemu što je nužno za naš zajednički život i suživot s drugima, a nadasve za ljubav koja je izvor svakog istinskog zajedništva i savršenstva", zaključno ističu hrvatski biskupi u pozivu.

Pročitajte više