Hrvatski dužnosnici o aluminijskom kombinatu Mostar

ČELNICI hrvatskog naroda u tijelima vlasti Federacije BiH danas su u odvojenim istupima osudili najave iz Elektroprivrede BiH da će obustaviti isporuku električne energije namijenjenu Aluminijskom kombinatu Mostar ukoliko se ne prihvati poskupljenje struje za 20 posto.

Njemačko-američka kompanija Deimler Crysler je posrednik u isporuci električne energije mostarskom Aluminijskom kombinatu, a direktor Elektroprivrede BiH Enver Kreso je nedavno najavio raskid ugovora sa tom njemačko-američkom kompanijom ukoliko se ne prihvati nova cijena električne energije koja bi bila skuplja 20 posto od dosadašnje cijene.

Takve namjere Elektroprivrede BiH dopremijer Federacije BiH Dragan Vrankić ocijenio je nekorektnim te je upozorio kako će se to odraziti na ulazak BiH u europske integracije. "Ugovor se ne može raskidati u trenutku kada se čini da takva odluka može odgovarati jednoj strani. Nije bilo tako davno kada je upravo taj ugovor Elektroprivredu BiH izvlačio iz mrtvih, da bi sada kada se malo stabilizirala jednostrano raskidala ugovor", izjavio je Vrankić. Ocijenio je kako Elektroprivreda BiH ucjenjuje mostarski Aluminijski kombinat.

Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić je u pismu upućenom Vladi Federacije BiH izrazio čuđenje ponašanjem direktora Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH Envera Krese što bez konzultacija sa Vladom odlučuje o raskidu ugovora sa inozemnim partnerom.

Lozančić podsjeća da se Javno poduzeće Elektroprivreda BiH nalazi u državnom vlasništvu te upozorava kako se Kresino ponašanje "može tretirati kao politika Vlade Federacije BiH prema potpisanim međunarodnim sporazumima i ugovorima, čime se ozbiljno narušava međunarodni kredibilitet BiH i dovodi u pitanje toliko proklamirana sigurnost stranih investicija u BiH".

Uprava i Skupština Aluminijskog kombinata jučer su upozorili na opasnost da bi zaustavljanje isporuke električne energije iz Elektroprivrede BiH moglo ugroziti nastavak proizvodnje u ovom mostarskom poduzeću. Aluminijski kombinat Mostar je prošle godine ostvario jednu četvrtinu cjelokupnog izvoza iz BiH i najveći je izvoznik iz BiH.

(Hina) pg sb

Pročitajte više