HDZ-ova verzija Forresta Gumpa zove se Vinko Zulim. Pogledajte ovu biografiju

POZNATI HDZ-ovac Vinko Zulim sada se nalazi u istražnom zatvoru, nakon što je uhapšen pod sumnjom da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 

Zapravo se tu radi o otkriću Indexovog Vladimira Matijanića, koji je 2019. objavio detaljnu priču o ogromnim troškovima reprezentacije koje je nabio HDZ-ovac Zulim.

>> Uhljeb u jednom danu spiskao 7000 kn na žderanje. Imamo brojke za cijelu godinu

No, prije nego što ga je Index razotkrio, Zulim je bio nedodirljivi lokalni šerif u Općini Seget, koju je vodio od 1993. godine. 

Kandidirao se za NO Hajduka sa smiješnim životopisom

Dapače, mislio je da ima i kapaciteta za izbor u Nadzorni odbor Hajduka, pa se kandidirao za tu funkciju 2015. godine.

Pritom je priložio svoj životopis, koji nehotice dokazuje da Zulim ima intelektualne kapacitete Forresta Gumpa, dok je ostatak njegove političke karijere dokazao da ne posjeduje Gumpovu dobrodušnost i poštenje.

Što, dakle, Zulim piše o samom sebi u tom životopisu od 21. svibnja 2015.?

Najvažnija kvalifikacija: branitelj

Nakon što je naveo datum rođenja te osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, Zulim odmah izvlači svoju najvažniju kvalifikaciju za NO Hajduka - bio je branitelj.

"Bio sam pripadnik MUP-a RH tijekom Domovinskog rata, u razdoblju od 17.10.1990.g. do 20.11.1991.g. i u razdoblju od 01.09.1992.g. do zaključno 30.11.1992.g., u borbenom sektoru, odnosno ukupno 491 dan, čime sam stekao status hrvatskog branitelja i priznato mi je svojstvo 20%-og hrvatskog ratnog vojnog invalida", piše Zulim u životopisu.

Tek nakon toga Zulim navodi da je od 1977. do 1993. radio kao tehničar u pogonu Elektro-Trogir, nakon čega je izabran za načelnika Općine Seget.

Vinko Zulim - biografija by Index.hr on Scribd

Zulimova diploma pravnika

Onda slijedi dio o njegovoj diplomi pravnika.

"Od 1993.g. do danas sam zaposlenik u Općini Seget, te u tom razdoblju konstantno obnašam funkciju općinskog načelnika, od 1993.g. do danas. U međuvremenu, za vrijeme obnašanja funkcije općinskog načelnika sam izvanredno i studirao, te sam dana 24. studenoga 1997.g. diplomirao na Pravnom fakultetu u Mostaru i stekao naziv diplomirani pravnik (dipl.iur.) (VSS). Navedena diploma Pravnog fakulteta u Mostaru mi je priznata u Republici Hrvatskoj Rješenjem Pravnog fakulteta u Splitu od 16.02.1998.g. pod posl.br. UP.04-712/2-97", navodi Zulim.

Index je, naravno, poslao upite pravnim fakultetima u Mostaru i Splitu da provjerimo ove navode. Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

U svakom slučaju, blago je reći da je sumnjivo kako je Zulim kao svježi načelnik Općine Seget, i to još usred rata, našao vremena da završi studij prava u Mostaru. Prema njegovom životopisu, pravo u Mostaru studirao je od 1993. do 1997. godine. 

Informatički stručnjak Vinko Zulim

Tek nakon toga spominje da je bio funkcionar u Hrvatskom nogometnom klubu Trogir te da je bio član Skupštine Hajduka od 2004. do 2008. 

Onda slijedi još jedan biser za sve iole upoznate likom i djelom Vinka Zulima: "Tijekom svog radnog vijeka sam uvijek njegovao dobre odnose sa suradnicima, uz puno uvažavanje struke i poslovne politike." Da, zato je sada u istražnom zatvoru s optužbom zloupotrebe položaja.

Zulim je na kraju još ustvrdio da se "koristi odlično gotovo svim računalnim programima". Ponovimo: "Koristim se odlično gotovo svim računalnim programima…"

Tako da bi, ako se pod teškim optužbama za krminal konačno odluči ostaviti politike, Zulim mogao raditi u Photoshopu, nekom programu za obradu videa ili skoro bilo kojem programu koji je ikad napravljem. Jer, podsjetimo, Zulim se odlično koristi GOTOVO SVIM kompjuterskim programima.

Šalu na stranu, svatko tko išta zna o "računalnim programima", zna da je ovo teška glupost, koju može izreći samo osoba koja pojma nema o korištenju kompjutera. 

Nije izabran u NO Hajduka

Unatoč ovako sastavljenom životopisu, ili baš zbog njega, Zulim nije izabran u NO Hajduka.

Članovi Hajduka u subotu, 4. srpnja 2015., birali su sedam članova Nadzornog odbora kluba. Na izbore je dopisno i direktno pristupilo 3198 osoba. Nevažećih listića bilo je 235. Broj važećih listića iznosi 2963, koji su ostvarili pravo na 4192 glasa.

Najveći broj glasova dobio je kandidat Ljubo Pavasović Visković - 2838. Slijedio ga je Denis Kosor s 2493 glasa. U Nadzorni odbor izabrani su još Nikica Krnić (2452), Slaven Marasović (2132), Ante Šalinović (2007), Guste Santini (1857) te Anthony Marinov (1769). 

Vinko Zulim nije izabran, iako se "odlično koristi gotovo svim računalnim programima".

USKOK-ova optužnica protiv Zulima

Podsjetimo, USKOK je zaključio da je Zulim na račun Općine Seget obilato žderao i pio, zbog čega je i uhapšen.

>> Moćni HDZ-ovac poznat po žderanju i prijetnjama ide u istražni zatvor

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćivani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu", navodi USKOK.

Plenković je Zulima doveo u sabor, a sada se pravi da ništa nije mogao znati

Prije nego što je doživio zasluženi politički pad, Zulim je godinama bio lokalni šerif u Segetu i politički štićenik trenutnog HDZ-ovog potpredsjednika sabora Ante Sanadera.

>> Plenković kaže da nije mogao znati o Zulimu. Ovi mailovi dokazuju da laže

Andrej Plenković ga je na izborima 2020. stavio na HDZ-ovu listu, pa je Zulim upao i u sabor kao zamjenik stranačkog kolege Luke Brčića. U saboru se nijednom nije javio za riječ, ali je zato napravio incident u saborskom kafiću. Sada se pak Plenković ograđuje od svojeg stranačkog kolege Zulima i tvrdi da nije mogao znati za njegove muljaže, što je još jedna HDZ-ovska laž.

Bilo kako bilo, Zulim se sada konačno nalazi na lokaciji na kojoj mu je mjesto.

Pročitajte više