Hrvatski inovatori s Eureke donose 16 zlatnih medalja

HRVATSKI inovatori vraćaju se s ovotjedne međunarodne izložbe "Eureka" u Bruxellesu sa 16 zlatnih, devet srebrnih i šest brončanih medalja, izvijestila je danas, nakon završetka izložbe, Udruga inovatora Hrvatske.

Na tradicionalnoj 54. međunarodnoj izložbi inovacija, novih tehnologija i proizvoda hrvatski inovatori predstavili su 31 inovaciju, od čega gotovo polovicu gotovih, komercijaliziranih proizvoda, koji su već na hrvatskome tržištu.

Među nagrađenim hrvatskim inovacijama su viseći akvarij, preklopne peraje u kojima se lako hoda po suhom, tricikl velikih manaverskih mogućnosti, poboljšan upravljački sustav za automobile namijenjene invalidima, uređaj za višerednu proizvodnju ćevapčića, naprava za jednoručno veslanje, ležaljka za plovila, vrša na sklapanje, mirisne slike i druge inovacije.

Na izložbi je sudjelovalo 450 izlagača iz 24 zemlje, a premijerno je predstavljeno oko 500 inovacija iza kojih stoje industrijske i trgovačke tvrtke, znanstvenici - istraživači i inovatori te javne i državne znanstveno-istraživačke ustanove i laboratoriji.

Udruga inovatora ističe da je Hrvatska sa zemljom domaćinom dijelila četvrto mjesto po broju inovacija i veličini izložbenog prostora.

Na ovogodišnjoj Eureki Belgijska komora inovatora i gradonačelnik Bruxellesa dodijelili su titule viteza inovatorstva hrvatskom ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Branku Vukeliću, glavnoj tajnici Hrvatske zajednice tehničke kulture Mariji Dujmović te inovatoru Ivanu Vicanu. Riječ je tituli koja se već tradicionalno dodjeljuje u Bruxellesu u kojemu se od 1954. održava izložba Eureka. Hrvatska je na toj izložbi prisutna od 1991.

Do sada je ukupno proglašeno oko 1660 vitezova za izumiteljstvo iz različitih dijelova svijeta, a u Hrvatskoj tu titulu nosi 25 osoba.

Nastup hrvatskih inovatora i inovatora poduzetnika na 54. međunarodnoj izložbi "Eureka" u Bruxellesu organizirali su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture, uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske banka za obnovu i razvitak i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Pročitajte više