Hrvatski inovatori u Pittsburghu dobili 8 medalja

HRVATSKI inovatori su u subotu na sajmu inovacija u Pittsburghu ostvarili sjajan uspjeh, osvojivši dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje za svoje izume, a zagrebački učenik Damir Matijak je proglašen za najboljeg mladog inovatora.

Damir Matijak, 17-godišnji učenik trećeg razreda tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, svojim je naslovom najboljeg mladog inovatora okrunio ovogodišnji uspjeh hrvatskih inovatora na Međunarodnom sajmu inovacija INPEX u Pittsburghu.

To je priznanje dobio za izum, napravu za montažu i demontažu ventila na glavi motora s unutarnjim izgaranjem, koji ima sjajnu budućnost i čija je probna proizvodnja već počela u Hrvatskoj, rekao je za Hinu Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba. Za svoj proizvod Matijak već je dobio i zlatnu medalju na izložbi inovacija u Moskvi.

Najviše priznanja na ovogodišnjem INPEX-u, najvažnijem sajmu toga tipa u Sjedinjenim Državama, dobili su Amerikanci, potom Tajvanci, a treće mjesto dijele Hrvati i inovatori iz Južne Koreje.

Zlatne medalje su dobili Vjekoslav Majetić iz Zagreba, iz tvrtke Doking, za stroj za razminiranje i Miroslav Kovač iz Svete Nedjelje za izum Sigurni dom, uređaj koji osigurava paljenje i gašenje svjetla u kući na nepravilan način kako bi odvratio provalnike.

Majetićev stroj za razminiranje već se koristi za uklanjanje mina u Hrvatskoj i još nekoliko zemalja u svijetu. Američka vojska ga je isprobala u Nevadi gdje je pokazao veliku učinkovitost. Taj stroj je iznimna inovacija i sjajan proizvod, životno potreban Hrvatskoj i drugim zemljama koje se bore s minama, teškim naslijeđem rata, kazao je Marković.

Majetić je dobio srebrnu medalju za Robocop, uređaj za rad u rudnicima i protuterorističko djelovanje, kao i Radovan Marin iz Zagreba za dasku za jedrenje na koju se ugrađuje bicikl.

Marković je naglasio da je velika vrijednost ovogodišnjeg nastupa u Pittsburghu otvaranje poduzetničkih izgleda za naše inovatore u Sjedinjenim Državama.

Tijekom boravka u Pittsburghu, gradu pobratimu Zagreba, Ladislav Prežigalo, pročelnik zagrebačkog Ureda za gospodarstvo je dogovorio s predstavnicima toga grada da će osigurati posrednike koji će se baviti plasmanom hrvatskih inovacija na američko tržište.


Pročitajte više