Hrvatski P.E.N. centar osudio napad na Salmana Rushdieja

Foto: FaH

HRVATSKI P.E.N. centar osudio je danas "krvavi atentat" na slavnog britanskog pisca Salmana Rushdieja, koji je napadnut nožem na pozornici književnog događanja u SAD-u. "Salman Rushdie utjelovio je u svojoj osobi sve odlike neovisnog pisca koji je u ime slobode izražavanja bio spreman žrtvovati svoju sigurnost i miran život, a njegovi veliki romani posebno su nas nadahnjivali", ističe se u priopćenju. 

"Hrvatski PEN zgrožen je nad provalom nasilja nad velikim piscem, neizostavno osuđuje napadača i pobude islamskih terorista koji stoje iza njega", dodaje se. Književnik rođen u Indiji desetljećima je nakon objave Sotonskih stihova 1988., koje je islamski svijet proglasio blasfemijom, živio pod policijskom zaštitom.

Nagrada za Rushdiejevo ubojstvo i dalje je aktivna, iako se iranska vlast distancirala od Homeinijeve fetve, a i sada odbacuje svaku vezu s napadom u državi New York. Stanje 75-godišnjeg pisca i dalje je kritično, no skinut je s respiratora i govori. Njegov napadač, 24-godišnji Hadi Matar iz New Jerseyja, uhićen je i izjasnio se da nije kriv.

Pročitajte više