Hrvatski Sabor: U proljetno-ljetnoj sezoni 43 radna dana, donijeto više od 250 akata

OD KONCA prosinca, kada je konstituiran, peti saziv Hrvatskoga sabora zasjedao je 43 radna dana i donio više od 250 različitih akata, od čega 77 zakona, izvjestio je danas novinare predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Usporedbe radi, naveo je da je u istom razdoblju 2000-te., kada je većinu u Saboru imala šestočlana koalicija, Sabor zasjedao 46 radnih dana i donio 75 zakona.

Ukupni troškovi šestomjesečnog saborskog rada iznose nešto više od tri milijuna kuna ili oko 600 tisuća kuna manje u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Taj iznos ušteđen je zahvaljujući ukidanju saborske nagrade Zlatni grb, rezanju svih nepotrebnih putovanja, te svođenju na najmanju moguću mjeru korištenja hotelskog smještaja za zastupnike.

Još 18 zastupnika odsjeda u hotelima, ali i to je u silaznoj putanji, naveo je Šeks, pojašnjavajući da tri dana u hotelu koštaju koliko i mjesečni najam stana za zastupnika.

Saborski odbori, njih 25, u ovoj su saborskoj sezoni održali 218 sjednica i raspravili 796 točaka.

Odbori su, kaže Šeks, imali i živu vanjsko-političku aktivnost - sudjelovali su na ukupno 132 službena sastanka, a veliki su posao odradila i stalna izaslanstva Sabora u parlamentarnim skupštinama i međunarodnim organizacijama.

Predsjednik Sabora imao je pak dva službena susreta u Hrvatskoj i devet bilateralnih u inozemstvu, a tome treba dodati i 51 službeni susret s predstavnicima izvršnih vlasti stranih država.

Težište tih razgovora bilo je da se Hrvatska prepozna kao zrela demokratska zemlja koja je ispunila kriterije za pozitivno mišljenje Europske komisije, odnosno stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU i određivanje datuma pregovora, rekao je Šeks.

Predsjednik Sabora i za jesen je najavio vrlo živu zakonodavnu djelatnost. Uz točke preostale iz proljetno-ljetne sezone, Sabor na jesen mora ispuniti plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU, zatim obveze koje će proizići iz tzv. predpristupne strategije itd.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više