Hrvatski svjetski kongres za švicarsko ili belgijsko ustrojstvo BiH

ZAPAD snosi "veliku odgovornost" za rat u BiH kao i za poratno stanje kojim danas "nijedan narod nije zadovoljan", a Hrvati iz dijaspore predlažu međunarodnoj zajednici da tu zemlju ustroje po uzoru na švicarski kantonalni ili belgijski regionalni model, rekao je u petak u Zagrebu Šimun Šito Čorić predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, najjače međunarodne organizacije Hrvata izvan domovine.

Čorić je u petak u Zagrebu predstavio rezoluciju o BiH i Hrvatima u njoj koja je usvojena dan ranije u Sarajevu gdje je od 5. do 8. srpnja održana sjednica Glavnog odbora Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK).

Ti se skupovi uobičajeno održavaju u Zagrebu, ali je ove godine održan u Sarajevu, kako je rekao Čorić, "zbog teških prilika za Hrvate u Bosni i Hercegovini te kao čin simbolične potpore sređivanju stanja", osobito za hrvatski narod u toj zemlji.

HSK svoju rezoluciju upućuje vladama država Europske unije, SAD-a, BiH i Hrvatske. Prema Rezoluciji HSK-a o BiH i hrvatskom narodu u njoj, zemlje Zapada "snose veliku odgovornost što nisu spriječile rat u BiH, kao i za do danas neučinkovite i nedemokratske odnose u (toj) državi".

Čorić je rekao da će HSK poduprijeti svako rješenje za ustroj BiH o kojem se dogovore sva tri naroda, a u rezoluciji se kaže kako bi se švicarski ili belgijski model "mogao uspješno primijeniti na sva tri naroda, a uz uvažavanje jezične i vjerske pripadnosti, u BiH bi se uvažavala i ona nacionalna".

Čorić je govorio o potrebi sustavnog odnosa vlasti BiH prema dijaspori i spomenuo mogućnost da u "parlamentu te zemlje sjedi pokoji predstavnik (dijaspore) svih triju naroda koji će približiti neke mehanizme koji postoje u zemljama u kojima mi živimo."

Problem Hrvata u BiH, kaže se u rezoluciji, jest "cijeli niz nedemokratskih i nasilnih postupaka" zbog kojih se "međunarodna zajednica treba ispričati", jer takvo ponašanje "podsjeća na bivšu jugoslavensku diktaturu".

Šimun Šito Čorić istaknuo je nužnost poduzimanja gospodarskih i političkih mjera za zaustavljanje iseljavanja Hrvata iz BiH, jer je od predratnih 220.000 Hrvata u Republici Srpskoj, na primjer, ondje danas ostalo samo njih 11.500. "Inače, broj Hrvata u BiH prepolovljen je", rekao je.

HSK podupire instituciju Haškoga suda, ali rezolucijom prosvjeduje protiv nekih postupaka prema Hrvatima, osobito u slučaju osmorice Hrvata koji su nakon višegodišnjega pritvora bez naknade pušteni jer je optužnica bila neosnovana. HSK traži ispriku i što brže određivanje naknade tim žrtvama, rekao je Čorić.

Pročitajte više