Hrvatski vozači u Iraku švercaju drogu

OSIM američkih zaliha i tehničke robe, hrvatski vozači u Iraku švercaju i drogu. Vozači drogu ne švercaju za sebe nego za nekog "gazdu", a kada bi i htjeli samostalno švercati, u Iraku se ne bi mogli organizirati.

Kako prenosi Večernji list, vozači krijumčare tursku robu koju u Iraku preprodaju, dok američke zalihe kradu i za – američke vojnike! Nedavno je iz Iraka došla vijest da su još najmanje četvorica hrvatskih vozača u zatvoru zbog krađe i krijumčarenja.

No, prema Večernjaku, švercom se bavi puno više vozača. Šverc robe široke potrošnje kao i tehničke robe, izvor je dodatne zarade za vozače koji u iračkom kaosu voze zalihe za međunarodne postrojbe, prvenstveno američku vojsku.

Budu li uhvaćeni u švercu, vozači provedu u pritvoru nekoliko mjeseci, vojska naplati što joj je pokradeno i vozače pušta na slobodu. Švercanje droge puno je teži prijestup kojega američke snage puno ozbiljnije tretiraju i kažnjavaju.

Sami vozači ne žele otkriti koje su njihove kolege uhvaćene u krađi, niti su htjeli reći gdje su zatočeni jer se njihove obitelji stide zbog krađa svojih bližnjih. Navodno je vozač Marinko Leš uhićen zbog krađe i preprodaje tehničke robe koju je vozio za Amerikance. Zbog toga je u zatvoru proveo jedan dan.

Anonimni izvor objasnio je Večernjaku kako su ovi slučajevi poznati MVP-u, koje dobiva informacije s terena od kolega uhićenih vozača, no takve informacije ne puštaju se u javnost.

Pročitajte više